Начало / Свят / Исол спечели наградата „Астрид Линдгрен”

Исол спечели наградата „Астрид Линдгрен”

Аржентинската писателка и илюстраторка Исол спечели наградата „Астрид Линдгрен”, съобщи „Гардиън”. Призът се дава от шведското правителство за цялостен принос към детската литература и работа в духа на създателката на Пипи Дългото чорапче. Отличието е с най-голямата премия в сферата си – 500 000 паунда (780 000 долара).

Исол е родена под името Марисол Мисента в Буенос Айрес през 1972 г. Освен че пише и илюстрира, тя се занимава и с музика. Авторка е на 10 книги, сред които „Vida de Perros”, „El Globo” и „Tener Un Patito Es Util”. Нейното творчество е публикувано в 20 страни.

Председателят на журито, Лари Лемпърт, заяви, че Исол е „изключително визуален разказвач, който работи с елементи като хумор и непредсказуемост”. Членовете на журито допълниха, че аржентинската писателка и художничка „илюстрира книгите от гледната точка на дете”, а рисунките й „вибрират от енергия и експлозивни емоции”.

Победителката заяви пред „Асошиейтед Прес”:

„Идеята е да се направи нещо артистично и забавно, което да се откроява малко от всеобщите разбирания. Харесва ми да си играя с думите и да изненадвам хората. В това е естеството на изкуството. Иска ми се книгите ми да са забавни както за децата, така и за възрастните”.

Относно голямата парична премия, Исол сподели: „Никога не съм си правила стратегия на базата на печеленето на пари. Не разчитам на нищо, преди то да е сигурно. Сега вече мога да помисля какво мога да направя с премията”.

Фото:isolisol.blogspot.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …