Начало / България / „Хеликон” подари 5 концерта на клиентите си на Светото Благовещение

„Хеликон” подари 5 концерта на клиентите си на Светото Благовещение

В 18 книжарници на „Хеликон“ в 13 града 25 март премина под знака на Благовещение – Денят, в който Дева Мария получава благата вест от Архангел Гавраил, че ще роди Спасителя.

Това е изконният празник на християнската майка и жена, който обаче е пренебрегван умишлено от десетилетия наред заради политическата конюнктура. Неговото налагане като ден на майката се корени дълбоко в историята на християнството, а през годините на Първата световна война в България 25 март придобива гражданственост и популярност. Чества се до 1948 г., след което насилствено е подменен с 8 март.

Именно възстановяването на историческата истина е каузата на книжарници „Хеликон“. Водосвет, молитва, питка с мед, благопожелания, литературни четения, цветя за дамите бяха част ритуалната програма на книжарниците. Празникът беше отбелязан с пет концерта – в „Хеликон-Витоша“, „Хеликон-България“, „Хеликон-Пловдив, Център“, „Хеликон-Стара Загора“ и „Хеликон-Габрово“, ценителите на книгата ги получиха като подарък за Светото Благовещение от книжарите.

„Благовещение е първият пролетен празник. Начало на човешкото спасение. Колко е почитана Девата? Всеки, който влезе в който и да е храм, ще усети присъствието на Божията майка, чрез иконите и стенописите. Това е най-прославената жена. Тя е символ на чистота и смирението, възвишен образ на жената майка. Празникът прославя женската природа и самото майчинство. Защото прославяйки Божията майка, е прослава на жената, на детерождението. Християнството е първата религия, която изравнява мъжа и жената“, заяви отец Александър Лашков от храма „Св. Троица“ в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“.

Свещеникът акцентира върху демократизма на православното християнство. Подчерта, че другите религии не отдават заслуженото на жената, като акцентира върху дейността на Иисус Христос, който освен от ядрото от мъже последователи, в лицето на апостолите, е имал жени и следовнички, равнопоставени със силния пол. Затова преклонението към Божията майка , оттам и към жената, даваща човешкия живот, е естествено и неоспоримо.

„Благодаря на „Хеликон“, че съм тук, в храма на книгата на този светъл празник“, заяви Горан Благоев. Водещият на популярното телевизионна предаване „Вяра и общество“ прочете авторското си есе „Градината на любовта“. Той подчерта, че няма доказателства кога и дали въобще Божията майка е посещавала Света гора, но именно там, на полуострова, чрез светогорци любовта към нея е най-голяма.

Камерната вокална формация „Юлангело“ изпълни автентични източноправославни и фолклорни песни, създавайки неповторима атмосфера в книжарницата.

Гостите на „Хеликон-България“ пък станаха свидетели на уникалния концерт на Неда Атанасова – сопрано и Маргарита Илиева – пиано. Това беше пролетния концерт от цикъла „Четирите годишни времена в „Хеликон“. „Когато подготвяхме програмата за концерта спонтанно решихме да заложим Рахманинов и Дебюси. Оказа се, че това не е било случайно, защото тази година отбелязва 140 години от рождението и 70 години от кончината на великия руски композитор, а точно днес – 25 март, се навършват 95 години от смъртта на основоположника на импресионизма в музиката и поет на пианото и мисълта“, сподели Маргарита Илиева.

Талантът на младите изпълнителки предизвика бурните аплодисменти на публиката, хвърляйки по този начин ръкавица на Меката на музиката – зала „България“, която е на една стена разстояние от книжарницата. „Любимият ми български автор е Димитър Димов заради женските образи, но продължавам да търся“, сподели Неда Атанасова. „Бешков и Радичков, както и Уилям Голдиг, са любимите ми“ заяви Маргарита Илиева.  Ростистлав Йовчев – ръководител на катедра „Пиано“ в Националната музикална академия, покани публиката на премиерата на книгите „За музикалното изкуство” от Петър Щабеков и „Изкуството на оркестровото дирижиране в България (Зараждане и развитие през ХХ век)” от Иван Илиев, която ще се проведе на 24 април от 18,30 ч в „Хеликон-България“.

В най-голямата книжарница в България – „Хеликон-Пловдив, Център“, спонтанните джаз импровизации на пианиста Живко Братанов покориха и най-взискателните меломани и читатели. В „Хеликон-Стара Загора“  дамското трио „Реверанс“ очарова с класическите си валсове и евъргрийни.
Цигулката на Христофор Михайлов създаде неповторима атмосфера в „Хеликон-Габрово“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …