Начало / Свят / Учредиха награда на името на Вацлав Хавел

Учредиха награда на името на Вацлав Хавел

Международна награда на името на Вацлав Хавел за приноса му в опазването на човешките права ще бъде учредена от Библиотеката на бившия чешки президент Вацлав Хавел, фондацията „Харта-77“ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи БГНЕС , цитирайки агенция ЧТК.

След кончината на Хавел през декември 2011 г. фондацията „Харта-77″и библиотеката на Вацлав Хавел обявиха намерението си за създаване на награден фонд, със средствата от който да бъдат отличавани изтъкнати личности за защита на човешките права. Както отбелязва ЧТК, право на съвещателен глас при определянето на лауреатите ще има фондацията Vize 97 (учредена от Хавел и съпругата му Дагмар – бел. Ред.) , организацията Forum 2000 и фондацията „Човек в беда“.

Библиотеката на Хавел е създадена в Прага по образа на библиотеките на президентите на САЩ. В нея се съхраняват всички материали за бившия държавен глава, в това число и неговото творчество. Институцията организира всевъзможни конкурси, изложби и литературни четения.

Вацлав Хавел е последният президент на Чехословакия (1989-1992 г.) и първият на Чехия (1993-2003 г.). Известен е като литературен критик, писател и дисидент. По време на нежната революция в Чехословакия през 1989 г. е инициатор за създаването на опозиционната обществено-политическа организация „Граждански форум“. През декември 1989 г. единодушно е избран за президент на заседание на парламента на ЧССР.

Свързани заглавия
Библиотеката на Вацлав Хавел отвори филиал в САЩ
Самюъл Бекет и Вацлав Хавел си посветили пиеси

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …