Начало / Автори / Чинуа Ачебе: Ако един пръст бръкне в мръсотията, той ще изцапа и останалите

Чинуа Ачебе: Ако един пръст бръкне в мръсотията, той ще изцапа и останалите

През миналата седмица на 82-годишна възраст почина Чинуа Ачебе. Нигериецът е една от най-значимите личности за африканската литература. Той беше известен най-вече с първия си роман „Things Fall Apart”, преведен на 50 езика. Ачебе беше още политически активист и критик. Представяме ви цитати от „бащата на африканската литература”, публикувани в huffingtonpost.com.

„Ако не харесваш историята на някой друг, напиши своя собствена”

„Слънцето ще огрее тези, които са се изправили преди то да се покаже, преди да огрее тези, които са коленичили пред тях”

„Той танцуваше сякаш барабаните биеха единствено за него”

„Ако видиш крастава жаба да скача посред бял ден, знай, че нещо иска да отнеме нейния живот”

„Гордото сърце може да преживее общия провал, защото той не отнема неговата гордост. По-трудно и по-горчиво е когато човек се проваля сам”

„Триумфът на написаната дума се постига когато писателя достигне до съюз и доверие с читателя, а читателя стане готов да тръгне по непознати земи, обул литературни обувки, към по-добро разбиране на себе си и обществото, както и чуждите народи, култури и обичаи”

„Има една велика поговорка – докато лъвовете нямат техни историци, историята на лова винаги ще фаворизира ловеца. Когато разбрах смисъла, осъзнах, че трябва да стана писател”

„Ако един пръст бръкне в мръсотията, той ще изцапа и останалите”

„Светът е като танцуването с маски. Ако искаш да го видиш добре, не стоиш на едно място”

„Джоузеф Конрад е проклет расист. Тази истина не се споменава в критиките относно неговите творби, защото белият расизъм към Африка е толкова нормален и възприет начин на мислене, че манифестациите в негова чест остават незабелязани”

„Добрият писател не се нуждае да му казват нищо друго освен да продължава по същия начин. Мисли за работата, която си си поставил и я върши колкото можеш по-добре”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …