Начало / Свят / Биографията на Джон Максуел Кутси излиза и в Европа това лято

Биографията на Джон Максуел Кутси излиза и в Европа това лято

Единствената оторизирана биография на Джон Максел Кутси ще излезе и в Европа това лято, съобщи „Гардиън”. „JM Coetzee: A Life in Writing” ще бъде публикувана в Обединеното кралство на 18 юни тази година. Творбата е дело на признатия биограф Дж. К. Канемейър. Канемейър почина в края на 2011 г. и не можа да доживее публикуването на книгата. Тя излезе за първи път в края на миналата година в родината на Кутси, ЮАР, както и в Австралия, където писателя живее през последните 10 години.

Книгата е базирана на множество разговори между автора и Кутси, Нобелов лауреат за литература за 2003 г. Канемейър е разговарял и с много приятели, роднини и колеги на известния писател. Това е единствения случай, в който Кутси дава достъп до личните си документи и записки, включително ръкописите на 16-те му романа.

Творбата разкрива подробности от целия живот на двукратния носител на „Букър”. Годините във Великобритания, САЩ и Южна Африка, където постига световен успех, както и периода в Австралия. Кутси живее в Аделаида от 2002 г.

„Докато разговарях с него, аз развих едно особено състрадание към този чувствителен и резервиран човек. Дори на най-проблемните въпроси, винаги се придържаше към фактите. Единствено когато стана дума за болната му дъщеря, Гизела, той показа емоция и нежелание да сподели (първоначално) информация с мен”, казва Канемейър.

Той допълва: „По начина, по който ми отговаряше, останах с впечатлението, че това е достоен мъж. От ръкописите и документите му видях, че работи изключително усърдно. Той не е хабил време, за да пилее таланта си. Някои ръкописи беше преписвал многократно, до 14 пъти, което показва какви усилия е полагал, за да бъде максимално добър писател”.

Дж. М. Кутси е роден през 1940 г. в Кейптаун, ЮАР. Носител е на наградите „Central News Agency Literary Award” – 3 пъти, „Мен Букър” – 2 пъти, Нобелова награда за литература през 2003 г. и др. На български са преведени книгите му „В очакване на варварите”, „Живот и страдания на Майкъл К.”, „Дневник на една лоша година” и „Позор”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …