Начало / Интервюта / Тони Бюзан: Мисловните карти са изображения на нашите мисли

Тони Бюзан: Мисловните карти са изображения на нашите мисли

Тони Бюзан (71) е автор на над 100 книги, които са преведени на 30 езика и се издават в 150 държави по света. Някои от бестселърите му като „Използвай и двете страни на мозъка“ и „Твоят ум може всичко“ са продадени в над 2 милиона екземпляра по целия свят. Британският експерт е преподавател по международни отношения в Лондонския икономически институт, председател е на Британската асоциация по международни изследвания и има докторска степен от Лондонския икономически институт. В началото на 70-те години на ХХ век Тони Бюзан измисля и разработва метода на „Мисловните карти”, който се ползва от над 250 милиона хора по света. Те представляват визуално представяне на мисловния процес и са адаптивен инструмент за много дейности в личния живот и бизнеса: планиране, организиране, създаване, представяне, решаване на проблеми,комуникация и др. Основните теми на неговите лекции са: трениране на паметта, принципи на ученето, продуктивност, управление на проекти, ефективност, креативност и иновации и др.
На 29 март, петък,  Бюзан ще изнесе семинар в София, който ще се проведе в „Интерпред” . Темата е „Твоят ум може всичко”.
Предлагаме ви интервюто, което британският експерт даде  пред managementconsultingnews.com.

––––––––––––––-

Мисловните карти са наричани „швейцарско ножче за мозъка” – инструмент за всичко. Каква е тяхната концепция?
–    Ако направите проучване на човешката памет, ще видите, че тя работи на принципите на представянето и асоциациите. Например, ако става дума за най-добрия ви приятел или пък за компютър. В главата ви не се появяват думи, а изображения. Думите провокират тези изображения, но начина, по-който ние мислим, е чрез изображения и асоциации. Древните системи, свързани с паметта, също са на този принцип, включително древногръцката мнемоника. Ако искаме да запаметим страница с бележки, думите ще ни помогнат, разбира се, но по-важни са картини, снимки, символи, кодове, цветове, връзки. Най-добрият начин за свързване на снимките с картините е да използваме най-подходящия за нас символ. За да запомним бележките си, ние трябва да ги направим богати на изображения и схеми. Това е есенцията на Мисловните карти.

Защо обаче повечето хора продължават да използват стандартните записки?
–    Защото повечето хора са научени да мислят праволинейно. Едно нещо, друго, следващо и т.н. Серия от асоциации в една посока. Начинът, по който наистина работи мозъкът, е в различни посоки едновременно. Мозъкът работи чрез лъчи от края към центъра на изображението, а след това се излъчват лъчи в различни посоки.

Изглежда обаче, че Мисловните карти и мисленето чрез лъчи от края към центъра противоречат на методите, използвани в образователните системи.
–    Не е така. Това са техники, които само могат да помогнат на образователните системи. Все пак, целта на образованието е да създаде творчески умове и иновативни лидери. Ако ръководиш много мозъци, ти искаш всеки от тях да бъде креативен на 100%, в противен случай се ограничаваш сам. Затова трябва да им предоставиш инструментите, необходими им за пълното разгръщане на техните възможности. Разбира се, образованието трябва да набляга на основни неща, като писане, четене, математика, наука и т.н. Но Мисловните карти са инструменти, които децата могат да използват, за да си помагат и да запомнят по-добре.

Трудни ли са Мисловните карти за създаване?
–    Не, много са лесни. Те отразяват естествения път на  работа на мозъка. Наистина са елементарни.

Как започва един начинаещ с Мисловните карти?
–    Естествено, смятам, че четенето на моите книги и посещаването на моите семинари е отличен начин! Започва се с нещо познато и приятно, да речем – хоби. Слагаме изображение на нашето хоби в центъра на белия лист. Защо в центъра? Ако го сложим в горния ляв ъгъл, вече сме адски ограничени във възможностите си да излъчваме идеи във всички посоки. Започваме в центъра, защото така можем да изразим идеите си във всички посоки. Сега да вземем следния пример – искаме да напишем книга за нашето хоби. Измисляме главните теми/глави и ги изобразяваме на листа като клони на дървета или пипала на октопод. На всеки клон изписваме ключовите думи. След това, правим малки клончета на самите клонове, където също нахвърляме идеи. Винаги използваме клоните като натурално подчертаване на думите и винаги свързваме всички клони – подобно на дърво.

Концепцията, предполагам, е много по-лесна за разбиране ако се види, отколкото чрез обяснения. Което, всъщност, доказва вашата гледна точка.
–    Точно така. Ако покажеш на някого Мисловна карта, той веднага я разбира, особено ако има снимки. Една снимка струва хиляди думи. На пръв поглед тези неща изглеждат нелогични, но те са базирани точно на логиката. Тя не е определен ред и последователност, а точно връзки между отделни неща. Когато са свързани всички картини, правиш изображение на своя собствен уебсайт, който е в главата ти.

Да кажем, че решим да пишем книга за нашето хоби, но я зарежем за 6 месеца. Когато я извадим отново, ще си я припомним ли бързо?
–    10 пъти по-бързо, отколкото при обикновени записки. Защото Мисловните карти са изображения на нашите мисли. Сякаш гледаме снимки от стар албум. Дори да е от преди 15 години, веднага се сещаме къде сме ходили, какъв залез сме видели и т.н. Имаме този опит заради принципите, които дискутирахме досега. Мисловните карти приличат на машини на времето.

Свързани заглавия
Излиза нова книга от Тони Бюзан
Тони Бюзан ще проведе семинар на тема „Твоят ум може всичко”

Книгите на Тони Бюзан тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …