Начало / България / Заповядайте в книжарници „Хеликон” на Благовещение, за да усетите празника

Заповядайте в книжарници „Хеликон” на Благовещение, за да усетите празника

Веригата „Хеликон”  отново ще превърне 25 март, понеделник,  в празник за своите приятели – ценителите на книгата. По традиция екипите на всички книжарници в страната ще честват Благовещение – светлия християнски празник, който от години е тяхна кауза. Този ден е символ на светлината, отъждествяван е с идването на пролетта и новия живот. Денят, в който Дева Мария получава благата вест, че ще роди Спасителя, донесена й от Архангел Гавраил, е изконният празник на християнската майка и жена.

В България Светото Благовещение се налага постепенно като Ден на християнската майка след 1919 г., но след 1944 г. е заличен от календара за сметка на 8 март . Водосвет, свещ за здраве, молитва, стихове за любовта и величието на жената ще бъде част от програмата на книжарниците. Книжарите обаче си запазват правото на изненади.

В по-големите книжарници ще се проведат концерти. В София, в „Хеликон-Витоша” от  17 ч ще гостуват отец Александър Лашков от храма „Св. Троица” и популярният водещ от БНТ Горан Благоев, камерната вокална формация „Юлангело” ще изпълни автентични източноправославни и фолклорни песни. В Хеликон-Пловдив, Център” зад рояла ще седне Живко Братанов, за да изсвири класически и авторски джаз пиеси. Концертът ще започне в 18 ч.
От 18 ч в „Хеликон-Стара Загора” ще започне концертът на трио „Реверанс” (цигулка, флейта и виолончело). Дамите ще изпълнят творби на класици и евъргрийни.

Ето и част от програмата книжарниците:
„Хеликон-Витоша” – по традиция ще има питка с мед, късметчета, специални поздрави за дамите.
„Хеликон-Шишман” – Светла Иванова – певица, писателка, инструктор по йога,  ще се превъплъти и в книжар консултант. Тя ще посреща клиентите от 17,30 ч.
„Хеликон-Кюстендил” – ще гостуват известни творци от града: художничката Детелина Тихолова, дизайнерката на кукли Теодора Сърбинска и поетесите Биляна Попова и Мирослава Салмова. Те ще представят малка част от своето творчество. Любляна Начева, която рисува икони и картини на майки с техните деца, ще направи импровизирана изложба.
„Хеликон-Пловдив, Център” – джаз-концерт на пианиста Живко Братанов по случай Благовещение.Той работи в областта на класическата композиция, спонтанната импровизация, но също така и традиционната джаз музика.Преподавател е в АМТИИ – Пловдив.
„Хеликон-Варна” – всеки клиент ще получи картичка с късмет и поздрав.
„Хеликон-Стара Загора” – поздравителен концерт на трио „Реверанс“ от 18 ч и коктейл.
„Хеликон-Добрич” – питка, мед,  чаша вино.За всяка дама ще има цвете с послание за празника.
„Хеликон-Шумен” – цвете за всяка клиентка.Водосветът ще започне в 14 ч и ще го отслужи отец Николай.
„Хеликон-Сливен” – водосветът ще отслужи енорийският свещеник Отец Йоан. Началото е от 12 ч.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …