Начало / България / Желю Желев: Комунизмът трябва да бъде забранен и инкриминиран, както и фашизмът

Желю Желев: Комунизмът трябва да бъде забранен и инкриминиран, както и фашизмът

Комунизмът трябва да бъде забранен и инкриминиран точно така, както и фашизмът. Това заяви президентът Желю Желев в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  на представянето на книгата си  „Тоталитарните близнаци“.

Това е четвъртото българско издание на книгата, която е издадена досега и на десетина чужди езика, отбелязва mediapool.bg.

Книгата е повече за комунизма, отколкото за фашизма, тъй като комунизмът е също тоталитарен режим, както и фашизма, но много по-страшен, каза той. Това, по думите му, е много по-здрава диктатура и е просъществувал по-дълго време, отколкото фашистките режими.

„Третият райх просъществува всичко на всичко 12 години, три месеца и шест дни, а Съветският съюз просъществува 70 години без три месеца – несравними неща, отбеляза д-р Желев. Другите фашистки режими в Европа, ако вземем – фашистките в Италия и Испания, ще видим, че горе-долу съотношението спрямо комунистическите режими в съветския блок е същото във времето. Вследствие на което комунистическите режими са избили много повече хора, отколкото фашистките. Трябва комунизмът да бъде забранен и инкриминиран точно както така, и фашизмът, точно както стана в края на Втората световна война по времето на Нюрнбергския процес. Това нещо трябваше да стане“, заяви д-р Желев.

„Тоталитарните близнаци“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …

Един коментар

  1. Катя Петрова

    Прекалено си краен г-н бивш президен! Идеологията на комунизма е твърде добра. Тя дори се счита за утопия, защото не са се родили хора, които да се вмесят със съзнанието си в нея. Тъжното е, че управляващите винаги са използвали политическите лостове в държавата, която и да е била тя, само и единствено за лични облаги. Комунизма е идеална политическа система! Но! Утрепките, които са се натискали винаги да властват я провалиха. И в крайна сметка не им бе достатъчно да тормозят народа, ами накрая заграбиха и парите на държавата и я разориха без да им се потърси и до днес сметка от демократичната система в Република България.
    Мотото на комунистическата идея беше: всекиму според възможностите си, според нуждите си и според способностите си. Но за съжаление властта е сладко нещо. И на теб, тя ти даде подобни благини. Яхнали тази прекрасна идея управляващите в България 45 години лъжеха народа и заграбваха от държавната софра, точно както и днес се прави. С тази разлика, че тогава за народа имаше безплатно медицинско обслужване, безплатно образование и сигурана, дори задължителна работа. Гладни гробища нямаше. Само мързеливите, просяците и проститутките ги прибираха за принудителен труд.
    По логиката на комунизма, би трябвало и демокрацията да се забрани изцяло, имайки в предвид под нейния чадър колко хора станаха незаконни милионери, че даже и милиардери и колко хора са в крайна мизерия. Днес кражбата по високите етажи на властта е стотици повече от когато и да е било в нашата история. В тази „велика” демокрация, народа ни започна да се самоизгаря от „радост“ и „щастие“, че живеят в демократична държава. 23.3.2013 г.