Начало / Свят / Почина бившият директор на „Монд“ Андре Фонтен

Почина бившият директор на „Монд“ Андре Фонтен

Бившият директор на френския вестник „Монд“ Андре Фонтен почина в неделя в Париж на 91-годишна възраст, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП. Той е автор на редица книги, сред които „История на Студената война“, „Последната четвърт на века“.

Андре Фонтен оглавява „Монд” през януари 1985 г. На 63-годишна възраст, след като последователно е бил репортер, директор на отдел, главен редактор и редактор. Напуска вестника през 1991 г.

Роден е на 30 март 1921 г. в Париж, Андре Фонтен е син на търговец. Първоначално той започва работа в католическия седмичник „Там презан“, след което е забелязан от Юбер Бьов-Мери, по онова време директор на „Монд“.

Фонтен е назначен за директор на отдел „Чужбина“ през 1951 г. И става главен редактор през 1969 г. Застава начело на вестника през 1985 г., когато той е в тежко финансово състояние. Фонден достига възрастовия лимит през 1990 г., след като подобрява финансите на изданието, но мандатът му е удължен поради липса на съгласие за негов наследник. В крайна сметка е заменен през 1991 г. от Жак Льосурн.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …