Начало / Автори / Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата

Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата

Филип Пулман, един от най-известните детски писатели, заяви, че приказките са жизненоважни за подрастващите, съобщи британският „Телеграф”. Той говори на литературния фестивал в Оксфорд, където и чете части от своите интерпретации на 50 от произведенията на братя Грим, публикувани в книгата „Fairy Tales From The Brothers Grimm”.

Пулман заяви, че децата трябва да знаят най-известните приказки. Той допълни, че родителите вече не четат и не разказват на децата си приказки, защото са прекалено разсеяни от телевизията и интернет.

„Аз мисля, че е много важно децата да знаят тези истории. Не всички, естествено, но най-известните. Освен това, трябва да знаят и истории от Библията и гръцката митология. Не случайно, когато едно дете научи такава приказка, никога не я забравя. Жизненоважно е”, коментира Пулман. Когато говори пред деца, той каза: „Карам всички – учители, родители, баби и дядовци, чичовци – да ви разкажат или прочетат някои от тези истории. Ще им се насладите, а те ще им се насладят дори повече”.

Пулман коментира и ролята на устното разказване в запазването на фолклора, както и неговата история. „Това е голяма отговорност. Но вече няма такова общество, за да сме сигурни, че приказките ще бъдат предадени нататък. Заради неща като телевизията и интернет, хората вече не сядат да си разказват.Приказките трябва да бъдат преписани, в противен случай ще умрат”.

Филип Пулман е английски писател, роден през 1946 г. Най-известен е с трилогията си „Тъмните му материи”, която е преведена и на български език. Носител е на медала „Карнеги“ за детска художествена проза във Великобритания през 1995 г.

Книги от Филип Пулман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …