Начало / Свят / Част от новооткрито есе на Робърт Луис Стивънсън беше публикувано

Част от новооткрито есе на Робърт Луис Стивънсън беше публикувано

Част от новооткрито есе на класика Робърт Луис Стивънсън беше публикувано, съобщи huffingtonpost.com. Произведението излезе в американското списание „The Strand Magazine” в Мичиган. Изданието е публикувало мрачни текстове и от Марк Твен, Греъм Грийн и други известни автори.

Заглавието е „Books and Reading. No 2. How books have to be written”. Както става ясно, това е неговата втора част. Андрю Гъли, главен редактор на списанието, споделя, че първата част за последно е видяна на търг през 1914 г. – 20 години след смъртта на автора на „Острова на съкровищата” и „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд”.

Стивънсън пише:

„В боклуците, които не се съмнявам, че четете, голяма част от хората са застреляни, наръгани или удавени. Получавате съвсем малко вълнение за парите си. Ако искате да знаете какво е наистина убийството, ако искате да го видите в дома си, трябва да четете труда на някой велик автор. Прочетете „Макбет”, например, или още по-добре – накарайте някой да ви го чете на глас. Тогава ви обещавам, че ще изпитате това, което хората наричат сензация”.

Гъли вярва, че есето е писано около 1881 г., скоро след като Стивънсън е навършил 30 години. Тогава писателят е работил върху „Острова на съкровищата”, публикувана през1883 г. Разсъжденията му е трябвало да излязат в младежкото списание „Young Folks”, но така и не биват публикувани.
Голяма част от есето на Стивънсън са неговите мисли относно изкуството. Той пише, че когато животът е изложен на хартия, той изглежда по-ужасен, по-хубав, по-героичен. Това било така, защото „всички глупости остават навън”.

„Избрано от Стивънсън тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …