Начало / Интервюта / Чарлс Дюбоу: Понякога се отнасяме най-зле с хората, които най-много обичаме

Чарлс Дюбоу: Понякога се отнасяме най-зле с хората, които най-много обичаме

Чарлс Дюбоу живее в Манхатън със съпругата си и двете им деца. Бил е редактор във „Форбс” и „Бизнесуийк”. Преди това Чарлс е пътувал в цял свят и е пробвал различни професии – овчар в Нова Зеландия, бояджия в Лондон и помощник в Конгреса във Вашингтон. Здравословен проблем преди няколко години най-после го подтиква да напише дебютния си роман. За да не напуска работа, той пише „Прегрешения” между 5 и 7 ч. сутринта (точно както и героят му Хари Уинслоу) и през почивните дни. Друго общо между Чарлс и неговите герои е, че също като тях има лятна вила на брега на океана и произхожда от богато семейство – негов прапрапрадядо е Б.Ф. Гудрич, чието име днес носи една от най-известните марки автомобилни гуми. Чарлс Дюбоу говори за романа си пред interviewmagazine.com.
––––––––––––

Някога бил ли сте доволен?
–    Може ли някой да е напълно доволен? Надявам се, че не. Може би има такива моменти след добро ястие, секс или нещо друго прекрасно, което ни се е случило. Но човек винаги иска повече. Дори в момента, в който постигнем това, което искаме, се сещаме за нещо друго.

Но може ли човек да е достатъчно умен, за да устои на изкушението?
–    Има разлика между това да си задоволен от постигнатото и да си изкушен.

Бихте ли обяснили?
–    Да си задоволен от постигнатото означава да си доволен от състоянието си в момента. Да се изкушиш означава да вземеш нещо, което не е за теб в дългосрочен план. Може да си мислиш, че сега е супер, но в бъдеще ще си изпатиш. Понякога имаме моралната сила да кажем „нe”, а понякога я нямаме.

Значи поставяме на кантар това, което имаме и това, което рискуваме.
–    Абсолютно. Моралът е това, което ни позволява да кажем: „Това съм аз, това има значение”. Можем да бъдем изкушени от много неща: храна, секс, власт, пари, статус, вещи. Наистина ли човек се нуждае от нов телевизор? Не особено. Дали дъщеря ми има нужда от още една плюшена играчка? Не, има си достатъчно, повярвайте ми. Но винаги иска още една.

Може ли една любов да унищожи друга любов?
–    Зависи. Когато се роди първото ми дете, не вярвах, че мога да обичам някого повече. Когато се роди дъщеря ми, вече е различно. Но не означава, че обичам дъщеря си повече или че обичам сина си по-малко.

Такъв ли е случая в книгата ви „Прегрешения”, когато става въпрос за съпругата и любовницата?
–    Не. Хари обича наистина жена си, тя е неговата душа. Но понякога ние се отнасяме най-зле с хората, които най-много обичаме. Освен това, колкото сме по-сигурни, толкова по-малко усилия влагаме. Когато приемаме нещо за даденост, няма стимул. Освен това, когато мъжете остаряват, преживяват тежко загубата на младостта. Нищо не е каквото е било. Появява се страх от времето и смъртта. Кризата на средната възраст при мъжете е породена именно от страха. Изчакай и ще видиш.

Не мога да чакам.
–    Какво да кажа, не всичко е лошо. Така се случва. На мъже, на жени, всички се плашим много. Все пак, да си върнеш младостта и да излъжеш смъртта са едни от най-старите човешки желания.

Да, но можеш да го постигнеш, ако се посветиш на семейството си.
–    Разбира се. Но е дълъг процес. Семейството е нещо невероятно, но не всички моменти са забавни. Като си със семейството си не се чувстваш по-млад. Синът ми вече е по-висок от мен, а с приятелите си говори език, който не разбирам.

Свързани заглавия
„Прегрешения” от Чарлс Дюбоу (анотация)

„Прегрешения” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява „Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден …