Начало / Свят / Книга разкри, че дядото на Ангела Меркел е поляк

Книга разкри, че дядото на Ангела Меркел е поляк

Първата жена премиер на Федерална република Германия – Ангела Меркел, е с полски произход по бащина линия. Това разкрива  журналистът Щефан Корнелиус от Süddeutsche Zeitung в биографичната книга „Ангела Меркел – канцлерът и светът“, съобщи dnevnik.bg.

Фактите са потвърдени и от архива на Познан, където е роден дядото на Меркел – Лудвиг Кажмиерчак. Когато баща й Хорст е на 4 години, родителите му сменят фамилията на Каснер – нещо обичайно за онова време, осигуряващо кариера на поляците в пруската администрация.

Лудвиг се ражда през 1896 г. като извънбрачен син на Ана Кажмиерчак и Лудвиг Войчеховски. Той е отгледан от майка си и Лудвиг Рихлицки.

По това време Познан, който през годините е преминавал в полски и в германски ръце, е част от Прусия. Версайският договор след Първата световна война го обявява за полски. Дядото на Меркел по-късно се мести в Берлин.

Вечерта след събирането в четвъртък на лидерите на ЕС на поредния им съвет в Брюксел премиерът на Полша Доналд Туск съобщи в профила си в Twitter: „А. Меркел ме попита как се произнася правилно Кажмиерчак. Отдаде й се на втория опит :)“

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …