Начало / Свят / Графичен роман предизвика сериозна полемика в училищата в Чикаго

Графичен роман предизвика сериозна полемика в училищата в Чикаго

В обществените училища в Чикаго тази седмица избухна полемика за това дали графичният роман „Persepolis“ да бъде забранен в клас, съобщи „Ройтерс”. Той разказва за момиче, израснало в Иран по време на ислямската революция.

Различни представители на училищните власти изпаднаха в опозиция дали изданието трябва да бъде забранено от първи до седми клас. Причината е, че според някои комиксът съдържа картини на изтезания, които не са подходящи за гледане от малки деца.

Противоречиви инструкции са получили и библиотеките. Някои вече са махнали книгата от лавиците, други все още не са. Библиотекар споделя, че никога през последните 20 години не му се е случвало да получава нареждания да скрива книги.

Мнозина са против решението, а 17-годишна ученичка от арабски произход е написала върху прочетен от нея екземпляр на комикса, че Иран и чигакгските власти са диктатори. Според нея възрастните трябва да вярват в интелигентността на подрастващите и да не прибягват до цензура.

„Ройтерс” цитира и училищен психолог, който се възмущава на забраната с думите: „Кой ще е следващият забранен? „Ромео и Жулиета” на Шекспир може би?”. Правозащитници също са на мнение, че забраната е излишна.

„Persepolis“ е публикуван в САЩ през 2003 г. и е филмиран през 2007 г. Романът е печелил награди. Забранен е в Иран, Тунис и Ливан. През 2009 г. същият спор като в Чикаго се е разразил и във Вашингтон, но в крайна сметка книгата не е била забранена в училищата.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …