Начало / България / „Forget Your Past” с премиера в Пловдив

„Forget Your Past” с премиера в Пловдив

Книгата на фотографа Никола Михов „Forget Your Past . Mонументалните паметници от времето на комунизма”  ще има премиера на 19 март (вторник), от 18,30 ч в artnewscafе, Пловдив. Албумът ще бъде представен от автора й, издателя Манол Пейков и архитект Владислав Костадинов.

„Forget Your Past” проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до наши дни. Тя включва 34 фотографии, както и подробна информация, събирана от автора в продължение на повече от три години. Заглавието на книгата е заимствано от надписа „Forget your past” над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който илюстрира съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо, дали са посветени на Съветската армия, на Априлското въстание или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.
Досега албумът „Forget your past” е представян в София, Париж и Амстердам, а едноименната изложба е показвана в рамките на Месеца на фотографията в Лондон, фестивала Sofia Architecture Week, в Българския културен институт в Берлин, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София, както и по време на изложбата „Socialism’s Material Residue“ в Амстердам. В края на 2012 г. книгата попада в селекцията „The best photobooks of the year“ на британското списание „British Journal of Photography“, a в началото на 2013 г. авторът й получава награда на Съюза на българските журналисти (СБЖ) за работата си по проекта.

Никола Михов е роден в София през 1982 г. През 2002 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с фотография. Участвал в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата от международното фотографско биенале „Фодар“ през 2009 г. и втора награда на конкурса БГ Прес фото 2013 г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award“ на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Никола е съавтор на проекта „СОЦМУЗ“ – Виртуален музей на графичния дизайн от времето на социализма.

„Forget Your Past . Mонументалните паметници от времето на комунизма” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …