Начало / България / „Forget Your Past” с премиера в Пловдив

„Forget Your Past” с премиера в Пловдив

Книгата на фотографа Никола Михов „Forget Your Past . Mонументалните паметници от времето на комунизма”  ще има премиера на 19 март (вторник), от 18,30 ч в artnewscafе, Пловдив. Албумът ще бъде представен от автора й, издателя Манол Пейков и архитект Владислав Костадинов.

„Forget Your Past” проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до наши дни. Тя включва 34 фотографии, както и подробна информация, събирана от автора в продължение на повече от три години. Заглавието на книгата е заимствано от надписа „Forget your past” над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който илюстрира съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо, дали са посветени на Съветската армия, на Априлското въстание или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.
Досега албумът „Forget your past” е представян в София, Париж и Амстердам, а едноименната изложба е показвана в рамките на Месеца на фотографията в Лондон, фестивала Sofia Architecture Week, в Българския културен институт в Берлин, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София, както и по време на изложбата „Socialism’s Material Residue“ в Амстердам. В края на 2012 г. книгата попада в селекцията „The best photobooks of the year“ на британското списание „British Journal of Photography“, a в началото на 2013 г. авторът й получава награда на Съюза на българските журналисти (СБЖ) за работата си по проекта.

Никола Михов е роден в София през 1982 г. През 2002 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с фотография. Участвал в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата от международното фотографско биенале „Фодар“ през 2009 г. и втора награда на конкурса БГ Прес фото 2013 г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award“ на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Никола е съавтор на проекта „СОЦМУЗ“ – Виртуален музей на графичния дизайн от времето на социализма.

„Forget Your Past . Mонументалните паметници от времето на комунизма” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …