Начало / Свят / Биографична книга спечели наградата за белетристика на Лайпцигския панаир

Биографична книга спечели наградата за белетристика на Лайпцигския панаир

С откриването на Лайпцигския международен панаир на книгата бяха връчени традиционните награди. В категория „Белетристика“ отличен е Давид Вагнер за биографичната му книга „Живот” (Leben), разказ за  хронично болен мъж, който може да се спаси само чрез трансплантация.

Хелмут Бьотгер взе наградата в категорията „Специализирани книги/Есеистика” за изследване на живота и творчеството на писателите от легендарната в Германия „Група 47“.  В нея са били автори като Хайнрих Бьол, Ингеборг Бахман, Ханс Магнус Енценсбергер, Гюнтер Грас, Петер Хандке, Ерих Кестнер, Зигфрид Ленц, Мартин Валзер, Петер Вайс и др.

За принос в европейското сътрудничество призът отиде за литературоведа Клаус-Михаел Богдал за изследване, посветена на предразсъдъците спрямо ромите в Европа.

Победителите получават и 45 хиляди евро.

Най важното събитие на панаира отново е фестивала „Лайпциг чете”. На 365 точки в града има представяния на книги, литературни дискусии и четения.

Във фокуса тази година е  литературата от Полша, Украйна и Беларус, както и книгите за деца и младежи.На панаира са представени 100 хиляди книги, 20 хиляди от тях са премиерни.

Той ще продължи до 17 март. Очакванията на организаторите са посетителите на надхвърлят 160 хил. Участват 2069 изложители от 43 държави.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …