Начало / Свят / „Цветята на четирите сезона“ е най-малката книга в света

„Цветята на четирите сезона“ е най-малката книга в света

Японската компания „Toppan Printing“ издаде най-малката книга в света, съобщи dailystar.com, цитирани от btvnews.bg. По данни на компанията размерите на миниатюрната книга са 0,75 на 0,75 мм, а самата тя е с обем 22 страници.

Книгата е наречена „Цветята на четирите сезона“ . Представлява справочник за цветята и растенията в Япония. Полиграфският уникат е създаден за 8 месеца. Освен миниатюрната версия „Топан“ предлага и такава в малко по-голям размер.

За сумата от 29 400 йени или около 300 долара желаещите могат да се сдобият с миниатюрата и лупа за четене. А най-малката книга в света може да се види в Музея на изобразителното изкуство в Токио.

Предишният рекорд за най-малка книга, вписан в Гинес, принадлежеше на руснака Анатолий Коненко от Омск. Издаденият от него през 1996 г. разказ на Чехов „Хамелеон“ се е събрал на 29-те страници от миниатюрната книга с размери 0,9 на 0,9 мм. Сега от „Топан“ ще подадат в Гинес заявка за регистриране на японското постижение.

Фото: dailystar.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …