Начало / Критика / Последната вечеря на Иисус Христос била с Пилат Понтийски

Последната вечеря на Иисус Христос била с Пилат Понтийски

Последната вечеря на Иисус Христос била с Пилат Понтийски, твърди холандски професор. Авторът на книгата „Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ” Рулоф ван ден Брук от университета в Утрехт разчел коптски текстове отпреди 1200 години, намерени близо до египетската столица Кайро. Те давали съвсем нова трактовка за последните дни от живота на Спасителя, се твърди в публикация на лондонския в. „Дейли мейл“.
Това „апокрифно евангелие“, както го нарича изследователят, хвърляло нова светлина и върху факта защо Юда бил принуден да целуне Христос, за да го посочи на римските войници.

Издайническият жест бил провокиран от обстоятелството, че Спасителят можел да променя вида си и дори да става невидим. Разкриването му пред войниците не се било случило в четвъртък, както е написано в Новия Завет, а във вторник.

Според дешифрираните неотдавна коптски текстове в тях било написано: „И евреите казаха на Юда: как да го открием, като той мени външността си? Понякога е смугъл, понякога е червен, понякога е бял като платно, понякога е млад, а друг път сгърбен старец!“
За човек, който може да ходи върху вода, да възкръсва от мъртвите, да нахрани пет хиляди души с пет хляба и две риби и да превръща водата във вино, подобни способности не би трябвало да ни изненадат, коментира авторът.

Външната промяна до неузнаваемост не била единствената свръхестествена способност, приписвана на Христос от ръкописите. Той можел да става и невидим.
Ако се вярва на древните ръкописи, в нощта преди разпъването му на кръста Христос вечерял с римския наместник Пилат Понтийски, който предложил собственият му син да отиде на кръста, вместо Иисус.

Но Синът Божи отклонил предложението. Казал, че ако иска, лесно би могъл да избегне наказанието.

„И Пилат тогава погледна Иисус, но Той стана безтелесен. И не можа да Го види още дълго време“, разказват старите писания.
По-късно през нощта на Пилат и на жена му им се привидял насън убит орел, който символизирал земната смърт на Христос.
Невероятният текст бил написан преди около 1200 години от Свети Кирил Йерусалимски, въпреки че проф. Ван дер Брук се съмнява дали това е името на истинският му автор.

Ръкописът бил открит в манастира „Свети Михаил“, който се намира в пустинята северозападно от Кайро. Той бил закупен заедно с други артефакти от американския финансов магнат Джей Пи Морган (J. P. Morgan), предприемач, банкер и колекционер на изкуство. Колекцията по-късно била дарена и сега се съхранява в библиотеката на музея на негово име в Ню Йорк.

Проф Ван дер Брук изтъква, че Библията е била вече канонизирана в Египет, когато са били написани текстовете на Свети Кирил от Йерусалим, но подобни апокрифи били доста популярни сред вярващите по онова време. Монахът, описал случките, със сигурност не е вярвал във всички детайли, но вечерята на Пилат с Христос може и наистина да се е случила.

Фото: alinsuciu.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …