Начало / Свят / Нова награда конкурира „Мен Букър”

Нова награда конкурира „Мен Букър”

Нова литературна награда ще конкурира престижния приз „Мен Букър”, съобщи „Гардиън”. Отличието беше учредено от „The Folio Society” – издателство, създадено 1947 г., което публикува луксозни издания на класически творби. Първото издание ще бъде през март 2014 г.

Подобно на „Букър”, новата награда ще се връчва за художествена творба, публикувана на английски език през изминалата година. С тази разлика обаче, че авторът може да е от всякаква националност, а не само от Обединеното кралство и Ирландия. Паричната премия ще бъде 40 000 паунда – с 10 000 по-малко от „Букър”.

Андрю Кид, литературен агент, чиято е идеята за награда, сподели, че целта в никакъв случай не е съперничество с „Букър”.

„Всички награди за книги за благотворителни организации, които функционират в полза на обществото. В конкуренцията между наградите няма смисъл. Колкото повече инициативи показват на хората добри книги, толкова по-добре”, коментира Кид. Той добави, че новия приз ще залага на „четими” произведения, а не на абстрактни. Освен това, церемонията по награждаването няма да е официална, както е тази при „Букър”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …