Начало / България / „Прототипи и герои“ е новата книга на литературния историк Петър Величков

„Прототипи и герои“ е новата книга на литературния историк Петър Величков

Кои са реалните хора, вдъхновили някои от най-известните герои в шедьоврите на родната литература – от Гергана и Боримечката до Бай Ганьо, Фани Хорн и Шибил? На този въпрос отговаря литературният историк Петър Величков в новата си книга „Прототипи и герои“. Освен български литературни персонажи, той  разглежда и прототипите на безсмъртните герои на Карл Май, Александър Дюма-баща и Антоан дьо Сент-Екзюпери. Книгата до дни ще излезе на книжния пазар.

Петър Величков проследява историята и личностите, инспирирали създаването на известни герои от родната белетристика, сред които са Лазар Глаушев от „Железният светилник” на Димитър Талев, Тошко Африкански от едноименната книга на Ангел Каралийчев, отец Ередия от „Осъдени души” на Димитър Димов и др. Книгата дава отговори на въпроси като: Чий е Изворът на Белоногата и кой е прототипът на везира? Имат ли общо годеницата на Тодор Каблешков и Рада Госпожина от романа „Под игото“ на Иван Вазов? С розово масло менте ли е търгувал прототипът на бай Ганю? Чий прототип е цар Фердинанд І Български?…

В „Прототипи и герои“ Величков разглежда и прототипите, вдъхновили някои от най-прочутите персонажи от световната литература – тримата мускетари и Д’Артанян на Александър Дюма–баща, персонажът от „Винету“ Олд Шетърхенд (Поразяващата ръка), чийто прототип е самият Карл Май и Розата и Малкия принц на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Петър Величков е автор на документалните бестселъри: „Яна Язова: проклятието на дарбата”, „Софийските потайности/ допълнено издание”, „Страсти и скандали в Царска България” „Българинът: голата истина” и др.

 

Фото: nationallibrary.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …