Начало / Свят / Хилари Мантел би отбой в атаките към принцеса Кейт

Хилари Мантел би отбой в атаките към принцеса Кейт

Писателката Хилари Мантел би отбой в атаките си към принцеса Кейт Мидълтън, съобщи „Гардиън”. Преди около 20 дни тя я нарече „пластмасова”, „скучна” и „без персоналност”  в своя лекция в Британския национален музей. Сега двукратната носителка на „Букър” обяви, че не е искала да напада принцесата, а само да покаже как тя е представена от таблоидите.

В интервю за радио „Би Би Си 3” Мантел коментира:

„Моята лекция беше в подкрепа към кралското семейство. Когато използвах тези думи за принцеса Кейт, исках да покажа възприятието за нея, изградено от таблоидната преса. Все пак речта ми свърши с призив към медиите – не правете на тази жена това, което сторихте на Даяна. Имаме навика да правим хората от двореца суперчовеци, а това не е така. Не съжалявам за нищо, което към казала. Медиите извадиха думи от контекста и създадоха новини. Аз, лично, бях кристално ясна. Принцесата е интелигентна жена и ако прочете лекцията ми, ще види, че нямам нищо против нея”.

В същото време, писателката не спира да получава награди. Тя беше отличена с приза „David Cohen award”, наричан още „британския Нобел”. Мантел ще прибави 40 000 паунда към сметката си. „David Cohen award” се дава всяка втора година от 1993 г. насам. Той е за цялостен принос към литературата на английски език. Победителят трябва да е британски или ирландски гражданин. Сред носителите на отличието  са В. С. Найпол, Харолд Пинтър и последно, Джулиан Барнс.

„Вълци“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …