Начало / Автори / Известни писатели за литературната критика

Известни писатели за литературната критика

Позовавайки се на проучване на университета „Харвард” за ролята на критика, сайтът brainpickings.org ни представя няколко цитата на тази тема от известни имена в сферата на литературата.

Сюзан Зонтаг: „Четенето на литературна критика ми дава идеи за нещо много интересно: културен холестерол”

Езра Паунд: „Не обръщайте внимание на критика от страна на хора, които никога не са написали значима творба”

Джон Ъпдайк: „Не се страхувайте, каквото и заклинание да бъде изпратено срещу вас – слабо или силно. По-добре да възхваляваме и споделяме, отколкото да обвиняваме и забраняваме”

Рей Бредбъри: „Никога не съм слушал някой, който е критикувал моя вкус за пътуване в космоса, атракции и горили. Когато това се случи, опаковам си динозаврите и напускам стаята”

Оскар Уайлд: „Да, аз съм мечтател. Мечтател е този, който намира пътя си по лунната светлина и наказанието му е, че вижда изгрева преди останалите”

Зейди Смит: „Когато пиша роман, си припомням основното за критиката високомерие. Когато пиша критика, съм в защитена позиция: ето ги аргументите ми, ето го мнението ми, ето го текстът, ето го моят стил и начин на изказване. Човек е доволен от себе си. В прозата ги няма тези неща, за да те предпазят. Ти си просто глупак с клавиатура. Много по-трудно е. По-плашещо”

Кристофър Хитчънс: „Каквото може да бъде прието без доказателства, може да бъде и отхвърлено без доказателства”

Франсис Скот Фицджералд: „Нямам нищо против критиката… критиците винаги грешат… но са и прави, в смисъл такъв, че карат човек да изследва отново артистичното си съзнание”

Анаис Нин: „Страхувам се от критиката, защото се страхувам да не разруши моята спонтанност. Страхувам се от ограниченията. Живея чрез импулс и импровизация и бих искала да пиша по същия начин. Виждам в американския живот излишък от грубост, критика и малко потенциал за възхищение”

Нийл Геймън: „Някой в интернет си мисли, че това, което правиш, е глупаво, зло или изтъркано? Значи това е добро изкуство”

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …