Начало / Читатели / “Винаги ще има варвари” от Андрей Пантев (ревю)

“Винаги ще има варвари” от Андрей Пантев (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Март го възприемаме като стихия от традициии. Понеже все сме в навечерието на нещо и тръпнем в очакване за промяна, празнуваме. Една драма, припозната като национален празник; една политическа кауза преди век – като ден на жените. А пролетта настъпва, да оправдае хаоса.

Книга в името на разума наричам този сборник. Именно заради заглавието -“Винаги ще има варвари”, което съдържа утеха и сарказъм.Историческа публицистика, обхванала процесите по света в контекста на едно преодоляване. Варварството не като представа за агресия от края на античността и началото на средновековието, а като мигновена воля за смисъл, макар опроверган с всеки следващ етап на цивилизованост.

Не сме единствени и неповторими в развитието си, нито в позицията на жертва, дори в гибелната национална политика. “Ние” срещу “тях” обуславя манталитет, отдавна завладян от  “варвари”. За него в сегашно време говорят тези статии. Жонглирането с факти, имена и дати, характерно за проф.Андрей Пантев, интелигентният есеистичен стил и умерен тон към  ситуации, в които трябва да се крещи, правят четивото необходимост.
По-голяма от една червена роза, забита в жест на еуфория по повод нечие завоевание.

“Винаги ще има варвари” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RbxLMY2GoYk

Библиотека за пътешественици работи в Сеул

По рафтовете ѝ има само книги за приключения Интериорът също е уникален – и посветен …