Начало / Читатели / “Винаги ще има варвари” от Андрей Пантев (ревю)

“Винаги ще има варвари” от Андрей Пантев (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Март го възприемаме като стихия от традициии. Понеже все сме в навечерието на нещо и тръпнем в очакване за промяна, празнуваме. Една драма, припозната като национален празник; една политическа кауза преди век – като ден на жените. А пролетта настъпва, да оправдае хаоса.

Книга в името на разума наричам този сборник. Именно заради заглавието -“Винаги ще има варвари”, което съдържа утеха и сарказъм.Историческа публицистика, обхванала процесите по света в контекста на едно преодоляване. Варварството не като представа за агресия от края на античността и началото на средновековието, а като мигновена воля за смисъл, макар опроверган с всеки следващ етап на цивилизованост.

Не сме единствени и неповторими в развитието си, нито в позицията на жертва, дори в гибелната национална политика. “Ние” срещу “тях” обуславя манталитет, отдавна завладян от  “варвари”. За него в сегашно време говорят тези статии. Жонглирането с факти, имена и дати, характерно за проф.Андрей Пантев, интелигентният есеистичен стил и умерен тон към  ситуации, в които трябва да се крещи, правят четивото необходимост.
По-голяма от една червена роза, забита в жест на еуфория по повод нечие завоевание.

“Винаги ще има варвари” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

230857_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (16 май – 22 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 2. Живот в скалите от Мария …