Начало / Критика / Георги Господинов: Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден

Георги Господинов: Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден

“Това е протест на отчаянието и беднотата. Обществото на отчаяните е много уязвимо и крехко. И лесно някакви здрави момчета без лица, този авангард с качулките, може да подмени ситуацията, лесно да я радикализира, както се и случи… А премиерът също така лесно, като на инат, да напусне сцената” – така писателят Георги Господинов коментира случващото се на улицата в интервю за dnevnik.bg. “Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден. Това само по себе си е красноречиво. Изчерпване на залежите от смисъл… Те и без това никога не са били особено големи”.

Според него бързата оставка на правителството е оставила протеста без мишена – “Гняв без адресат. И в този смисъл – адресиран към всички. Това лутане е много показателно. Имаме беднотата, имаме отчаянието, но отвъд това няма хоризонт” коментира Господинов, чиято нова книга “Невидимите кризи” ще излезе следващата седмица. В нея са събрани есета, истории и публицистични текстове, писани за българската и чуждестранната преса или четени на публични форуми.

“Отчаянието на хора, чийто живот е сбъркан, не знаят какво да правят и излизат на улицата, където чакат някой да им даде смисъл. Хем протест срещу държавата, пропита от корупция, хем искане за национализация – това е абсурд. Освен че няма лице, протестът още няма и език. Поне засега… Виждаме едно нямо тяло. И в тази разредена среда много лесно могат да се настанят популистки и екстремистки гласове”, коментира писателят. Според него големият въпрос на протестиращите е “не кой ще ми плати сметките за тока, а кой ще ми плати за проваления живот”.

“Една от големите грешки беше, че обществото лесно загърби анализа, литературата и реши да запълни екзистенциалните си кризи с една шоупрограма – да се „забавлява до смърт“, да къса салфетки или ако няма пари, да стои с ракийката и салатката”, анализира Господинов.

Според него литературата и киното “не си свършиха работата с прехода и социализма. Има толкова много архив, непрочетени страници, неразказани истории. Засега всичко се случва твърде инцидентно. Неслучайно соц-ът за младите хора вече е предимно лайфстайл, дизайн, по-скоро кръчма със соц интериор. За старите е лек носталгичен спомен за спокойни времена. Слава Богу, появяват се сериозни изследвания в академичното поле. Но в полето на всекидневното дебат за миналото практически няма”.

Книги от Георги Господинов тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223197_b

Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

И народите имат душа, напомня ни Тони Зарев Неговата „Отрезвяваща история… и други истории” работи …