Начало / Любопитно / 5 книги за психологията на масите

5 книги за психологията на масите

Повсеместните протести, в които се очертаха разнородни центрове на организация и различни политически и икономически искания, направиха актуални няколко книги. Те анализират психологията на неорганизираните маси и припомнят важни исторически уроци. Предлагаме на вниманието ви 5 книги на тази тема, които са преведени на български и са налични в книжарниците.

Маси и власт“ на Елиас Канети
От 1960 г., когато тази книга, основна за мисленето на Канети и за развитието на Европа, е издадена, дискусията върху неговите независими и смели тези за властта и динамиката на масите не стихва – от нашумелия разговор по радиото между Канети и Теодор Адорно през 1962 г. до многобройните симпозиуми, както и последвалите издания на множество езици. Книгата намира своето място в пресечната точка между антропология, социология и психология. Изключително актуална и днес, тя сякаш сбъдва предвиждането през 1973 г. на Карл Хайнц Борер: „Маси и власт“ на Канети ще трябва да се чете на всеки 10 години.“

Психология на тълпите” от Гюстав льо Бон
„Щом определен брой живи същества се съберат на едно място, независимо дали става дума за стадо животни или за човешка тълпа, те инстинктивно се поставят под властта на някакъв ръководител, т.е. водач. Водачът на човешки тълпи играе  стадо, което не би могло да мине без господар.“

История на анархизма” от Жан Препозие
Утвърденият френски философ и университетски преподавател Жан Препозие поднася първото задълбочено историческо изследване на анархизма. Политическа доктрина, философия или по-скоро дух, начин на съществуване и жизнен идеал – какво всъщност е анархизмът? И трябва ли да бъде възприеман единствено като бунтарство и насилие? Авторът проследява и тълкува анархистките проявления в продължение на близо две столетия, мястото и ролята им в социалните битки, революционните движения и борбата между водещите идеологии. Откроява личностите и възгледите на основателите – Прудон, Щирнер, Бакунин, Малатеста. Анализира явления и идейни течения, които неизменно съпътстват живота на обществата и държавите – антимилитаризъм и пацифизъм, нихилизъм и тероризъм, анархосиндикализъм, анархокапитализъм, антиглобализъм. За да стигне накрая до извода, че анархистите са фермент на историята, обречени да се борят винаги за другите. Такава е тяхната съдба – те сеят, но не прибират урожая. И все пак свободата, за която бленуват и воюват, вечно ще населява и измъчва човешкото въображение.

Популизмите” от Жан-Пиер Риу
Безспорен факт е, че през последните десетина години популистките идеи и лидери засилват влиянието си – както в Европа, така и в Северна и Южна Америка, Азия и ислямския свят. България също не е пощадена от подобна вълна. Съпътстван от национализъм, антисемитизъм, ксенофобия, еврофобия, антиглобализъм, екстремизъм, интегризъм, популизмът шества все по-уверено, постига сериозни резултати на избори, владее съзнанието на не малко хора. Какви са корените и причините за неговото разпространение в политиката, културата, начина на мислене, коя е благодатната почва, върху която вирее, способите, с които умело борави, къде е силата му? Книгата търси тези отговори.

“Контрадемокрация” на проф. Пиер Розанвалон
„Контрадемокрация” – това са всички онези нерегламентирани, стихийни намеси в политическия живот на самоупълномощилите се да контролират властта граждани… В тази книга се говори за онова нерегламентирано, хаотично, често агресивно участие, правото на което гражданите извоюват ден след ден против волята на институциите, а понякога и за ужас на политолозите, които виждат в него заплаха за демократичния ред.
Провокацията в анализа на Розанвалон е в преобръщането на страховете ни. В невероятния изблик на контрадемократична активност днес – в епохата на интернет и неправителствените организации, на самодейните експертизи и гражданските неподчинения, на хроничните скандали и информационните „течове” – авторът вижда не упадък на демокрацията, а напротив, доказателство за това, че тя е жива и се приспособява към съвременния свят.
Пиер Розанвалон е световноизвестен интелектуалец, историк, социолог, политически мислител. Той е професор в Колеж дьо Франс по модерна и съвременна история на политиката, създател на международното изследователско ателие „Република на идеите”.  „Котрадемокрация” (2006) е първа част от трилогия, посветена на предизвикателствата пред съвременната демокрация, родени от новите медии, глобализацията и атомизирането на съвременните общества, следващите две части са „Демократичната легитимност” (2008) и „Обществото на равните” (2011).

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …