Начало / Любопитно / 10 книги за Васил Левски

10 книги за Васил Левски

Апостола на свободата винаги е привличал научното и общественото внимание. Книгите, посветени на живота и делото му са много. Въпреки това въпросителните около него остават. Оспорва се неговата рождена дата, датата на неговата кончина, мястото на гроба му,отношението му към религията, както и влиянията, които черпи. Предлагаме ви 10 книги, които разглеждат и се опитват да обяснят феномена.

„Васил Левски” от Николай Генчев
Това е един от най-популярните трудове на големия учен, в който разкрива още веднъж непреходното историческо значение на великия българин чрез неговите идеи, апостолско дръзновение и граждански подвиг.

Васил Левски и възкресението на българския народ”  от  Константин Косев
Аналитичен поглед на професионален историк върху дейността на Васил Левски. „Левски изпитва известни съмнения и терзания – дали, когато настъпи решителният миг на бунта, българите ще проявят достатъчно кураж, дързост, воля и издръжливост, за да понесат както подобава съдбовните изпитания? Може би тъкмо поради тези негови тревожни съмнения в тефтерчето му фигурира загадъчният въпрос – народе ????. Българският народ му отговори през април 1876 година по достоен начин, но за жалост Левски нямаше как да узнае отговора му и да види добрата сетнина от своето знаменито творение – Вътрешната революционна организация”, пише акад. Косев.

„Левски“ от Яна Язова
Това е романът заради, който е убита писателката.

„Моята първа книга за Васил Левски“ от Цанко Лалев
Това е илюстрирана биография, която ясно и увлекателно представя живота на най-великия българин. Публикувани са много снимки, рисунки и репродукции от картини на български художници.
Включени са и интересни откъси от художествени произведения, посветени на Апостола.

„Николай Хайтов и спорът за гроба на Васил Левски“ от Ивайло Христов
Проследява историята на полемика за гроба на Левски.

„Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски” от Николай Хайтов
Емблематичната книга на известния писател, в която настоява, че  Левски е препогребан в олтара на софийската църква „Света Петка Самарджийска”.

„Апостолът ни завеща…“ от Димитър Ал.Йончев
Съдържа седем разработки, подчинени на темата заветът на Апостола на свободата към българите.Те очертават политическите тенденции през ХІХ в.

„Бележити българи Т.6: Българското възраждане – пътят към свободата“

Енциклопедична книга на най-значимите личности от епохата на Възраждането, които ни смайват със своята идейна и нравствена сила. Личности като „невъзможния“ политически водач и идеолог Георги Раковски – човекът, за когото най-висшата добродетел е любовта към Отечеството, като Любен Каравелов – „душата на младите поколения“, като най-свидния син на България и апостол на изстраданата ни свобода Васил Левски, като огнения поет, публицист и харизматичен бунтар Христо Ботев… И разбира се, „първостепенний войвода“ Панайот Хитов, „хвърковатият“ Филип Тотю, митичните Хаджи Димитър и Стефан Караджа, организаторът с желязната воля Георги Бенковски…

„Народе????“

В книгата е събрано документалното наследство на Васил Левски

„Масонската ложа и братството на Левски“ от Румен Василев
Историческо разследване, което показва Левски и неговата организация в нова светлина.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

библиотека Тринити-колледжа

Университетски библиотеки за чудо и приказ

Притежават необикновена база и пълни със скъпоценни издания хранилища Учебната година започва – първо за …