Начало / България / Премиера на „Родната Европа“ на Чеслав Милош в Русе

Премиера на „Родната Европа“ на Чеслав Милош в Русе

Книгата на Чеслав Милош „Родната Европа“ ще има премиера днес от 16.00 ч. Тя ще се състои в  русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов“, съобщи „Дарик”.

Книгата, която излиза със съдействието на Полския институт в София, ще бъде представена от доц. д-р Маргрета Григорова от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Съорганизатори на инициативата са Полският институт в София, Международно дружество „Елиас Канети“ – Русе и РБ „Любен Каравелов“.

„Родната Европа“  е ключова книга, разказваща за идентичността на човека от Източна Европа и за неговите връзки с европейската история и култура, за ролята на литературата и идеологиите.

Чеслав Милош (1911-2004) – поет, прозаик, есеист, преводач, Нобелов лауреат за литература през 1980 г., автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на много престижни литературни награди. В последните две години, главно по инициатива на Полския институт в София и благодарение на себеотрицателния труд на преводачите на полска поезия и проза, на българския книжен пазар се появиха седем книги с творби на изтъкнатия полски нобелист – стихосбирките: „На брега на реката. Избрана поезия” (2011) и „Това“ (2012), книгите – „Годината на ловеца” (2011), „Родната Европа“ (2012) както и преизданията на книгите: „Поробеният разум” (1992, 2011), „Долината на Иса” (1994, 2011) и „Крайпътно кученце” (2002, 2011).

Книги от Чеслав Милош тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …