Начало / България / „Ако ти си отидеш за миг” с премиера в Столична библиотека

„Ако ти си отидеш за миг” с премиера в Столична библиотека

В навечерието на Деня на влюбените, на 13 февруари (сряда) в Столична библиотека (пл. „Славейков”) от 18 ч., в зала „Надежда” ще се състои премиерата на най-новата книга на Евтим Евтимов „Ако ти си отидеш за миг: Историята на една непозволена любов”.

Всички почитатели на поета, който тази година чества своя 80-годишен юбилей, могат да се срещнат с него и да получат автограф. Луксозното издание е с фотографии от личния архив на поета и репродукции на картини на талантливата художничка Ралица Денчева, която по същото време ще открие своя самостоятелна изложба в Париж.

Книгата разказва в стихове и лирически любовни послания за непозволената любов на Евтим Евтимов с колежката му перо Петя Йорданова. Тя е вдъхновителката на шедьоврите му „Горчиво вино” и „Обич за обич”, но и самата е поетеса (по нейни стихове е най-известната песен на Маргарита Хранова „Устрем”). Обстоятелствата около връзката им излизат наяве за пръв път сега, половин век след срещата им и 20 години след смъртта на Петя. Любовта им е скандална за времето си, двамата са викани на най-високо партийно ниво, за да бъдат хокани и наказвани. Когато Евтим Евтимов и Петя Йорданова се срещат, всеки от тях има семейство, но се ражда онова чувство, което ще ги накара да загърбят нормите и предразсъдъците на обществото тогава. Тази непозволена, но голяма любов е емоционалният подтик за създаването на едни от най-великите шедьоври на българската любовна поезия.

В книгата „Ако ти си отидеш за миг” за пръв път се публикуват интимните лирически стихотворения послания на Евтим Евтимов към любимата, останали скътани в архива му близо половин век.

„Ако ти си отидеш за миг: Историята на една непозволена любов” тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …