Начало / Автори / Сидни Шелдън: Мъжете не уважават достатъчно жените

Сидни Шелдън: Мъжете не уважават достатъчно жените

Той е един от най-четени писатели на ХХ век. Автор е17 романа, отпечатани в над 300 милиона тираж, 200 телевизионни сценария, 25 холивудски хита и 6 постановки на Бродуей.На практика не е писал, а е диктувал на стенографка текстовете си. Нормата му е била 50 страници дневно. Но пък е бил вманиачен редактор на текстовете си.
Книгите му са превеждани на 71 езика и разпространявани в 180 страни, за което е вписан в „Книгата на Гинес”. Още с първия си роман“Голо лице“ (1970) печели наградата „Едгар Алън По“ . През 1948 г. печели и първия си „Оскар“ за най-оригинален сценарий, а през 1959 г. и наградата „Тони“ за мюзикъла „Червенокосата“.  Не успява обаче да завърши романа си за България. През 2005 г. писателят посещава страната ни придружаван от Мери – сестра на втората му съпруга Александра Костоф. Причината е родова среща.

На днешния ден, 11 февруари, е роден Сидни Шелдън (1917-2007). Произхожда от еврейско семейство. Родителите на майка му са от Одеса, които заради изстъпленията  емигрират в САЩ. Първото си стихотворение пише, когато е на 10 години. Продава го за 10 долара. Кариерата му в Холивуд започва през 1937 г., когато едва 19-годишен е нает да редактира чужди сценарии. Трябват му 5 години за да докаже таланта си.

Блестящите му романи започват да излизат  през 70-те години и са посрещнати с възторг от читателите. „Другата страна на полунощ” (1974) се задържа 52 седмици в класацията на бестселърите на „Ню Йорк таймс”.

В много от романите си прави жест към слабия пол. Често главните герои са жени – елегантни, силни, интелигентни и красиви. „Мъжете не уважават достатъчно жените. Мисля, че е дошло време това да се промени. Не споделям мнението, че ако една жена е хубава, тя непременно трябва да е и глупава. Затова в моите романи жените са интелигентни, красиви и могат да вършат нещата, които правят мъжете, и дори по-добре от тях. Но и не забравят за своята женственост”, споделя Шелдън.

Умира на 89 години от пневмония в Калифорния, САЩ.

Книгите на Сидни Шелдън тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …