Начало / Свят / Автор остана без пенсия заради книга за конфликта в Нагорни Карабах

Автор остана без пенсия заради книга за конфликта в Нагорни Карабах

Уважаваният азербайджански автор Акрам Айлисли беше лишен от пенсия и почести в родината си заради книга за конфликта в Нагорни Карабах, съобщи huffingtonpost.com.

В романа му „Stone Dreams”, който излезе в руско списание миналата година, действието се развива по време на конфликта между Азербайджан и Армения през 90-те години на миналия век.

В книгата авторът заема позицията, че не само арменците са виновни, но и че азербайджанци също са вършили жестокости. Вече дълги години Азербайджан твърдо прехвърля цялата вина за конфликта върху Армения. Властите в родината на Айлисли взеха решение, че той накърнява достойнството на държавата и затова ще бъде лишен от пенсията и почестите, които е получил.

„Исках да покажа, че азербайджанците и арменците не бива да са врагове”, коментира писателят пред „Асошиейтед прес”. „Не съм вярвал, че книгата ще бъде толкова политизирана”, допълни той. Авторът каза още, че се е надявал арменски автор също да напише подобна творба.

В края на януари членове на младежка групировка, представляваща бежанците от Нагорни Крабах, издигна транспаранти пред дома на писателя с надпис: „Защо се продаде на арменците?”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …