Начало / България / Редки издания на Жул Верн ще бъдат показани в библиотеката в Русе

Редки издания на Жул Верн ще бъдат показани в библиотеката в Русе

Изложба, посветена на 185-годишнината от рождението на френския писател Жул Верн, се открива в регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, съобщи институцията на сайта си.

Годишнината се навършва на 8 февруари, петък, затова тогава ще бъде открита и експозицията.  Тя ще е изложена до 28 февруари и в нея ще бъдат показани издания на произведения на писателя и публикации за живота и творчеството му на български, руски и френски език, съхранявани във фонда на библиотеката. Между най-ценните експонати са поредица романи на Жул Верн, отпечатани в Москва през периода 1897/98 г. в типография „Высочайше утвержд. Товарищества И. Д. Сытина“. Илюстратори на тези ценни издания са известните графици Едуард Риу, Емил Байар, Анри де Монто, Алфонс Ньовил, Фера.

Жул Верн (1828-1905) е автор на 65 романа, 40 пиеси, оперни либрета, повести и разкази, както и на шестомната „История на великите пътешествия и великите пътешественици“. Той е един от създателите на жанра научна фантастика и ще остане в историята със знаменитата си трилогия „Децата на капитан Грант“, „Двадесет хиляди левги под водата“ („Капитан Немо“), „От Земята до Луната“, „Пътешествие до центъра на Земята“, „Тайнственият остров“ и др.

Интересен е фактът, че Жул Верн, е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение. „Дунавският лоцман“ („Дунавският лодкар“) излиза през 1908 г. – три години след смъртта на писателя. Главният герой е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война.
Библиотеката показва в изложбата едно от изданията на този малко известен в България роман на Жул Верн, отпечатано през 1991 г. от Издателска къща „Братя Матееви“ – Бургас.

Книгите на Жул Верн тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …