Начало / Интервюта / Тимур Фермес: Основното ми правило беше да не променям Хитлер

Тимур Фермес: Основното ми правило беше да не променям Хитлер

Книгата “Той се завърна” с главен герой Адолф Хитлер, който се събужда през пролетта на 2011 г. в центъра на Берлин, е сред най-продаваните книги в Германия. Смърдящ на бензин, все още в униформата си, диктаторът се захваща да опознае и превземе новия свят.
Авторът Тимур Фермес (45) е дете от смесен брак на германка и унгарец, избягал след потушаването на революцията през 1956 г., започнал кариерата си като журналист в мюнхенските жълти издания, минал към писане като “автор в сянка”. Той спечели слава още с дебютния си самостоятелен роман. Ето какви отговори даде той на въпросите, зададени му от koeselsche.de:
–––––––––-

Как Ви дойде идеята да напишете сатира с главен герой Адолф Хитлер? Защо го съживихте наново?
–    Случайно. По време на един отпуск в Турция минах покрай щанд за книги, който предлагаше “Втората книга на Хитлер”. Дотогава знаех само за “Моята борба”, затова реших, че става дума за пародия или фалшификация. Тогава си помислих: “В такъв случай аз мога да напиша третата книга”. Така че, може да се каже, че идеята ми дойде от липсата на представа. Защото ако тогава знаех, че Хитлер всъщност е написал и втора книга, щях да си кажа просто: “Аха” или “Виж ти”, и да подмина.

От една страна е много смешен, но от друга е страшен сценарий. Кое беше най-важното при писането – да накарате читателите да си изяснят кой всъщност е Хитлер или да ги разсмеете?
–    Нито едното, нито другото. В началото имаше само един читател – самият аз, и никаква гаранция, че ще има други, както и че някое издателство ще се съгласи да публикува един неизвестен автор. Затова изисквах от текста само едно – да ми достави удоволствие. А това, което ми харесваше, беше връзката между майтапа и стремежа за максимална точност на образа.

Как се прави проучване за Хитлер? Кои книги прочетохте и кои изследвания за него бихте препоръчали?
–    Как се проучва зависи от това какво ще се пише. Постарах се да прочета много оригинали на Хитлер и, разбира се, “Моята борба”. Трудно ми е да препоръчам нещо, според мен добре го осветява изследването на Йоахим Фест “Хитлер”.

При четенето на “Той се завърна” се създава впечатлението, че не Хитлер е вицовата фигура, а неговото обкръжение. Сцената с посещението му в партийната централа на NPD (крайно дясната националистическа партия на Германия с неонацистка ориентация – бел. ред) може да те накара да се разплачеш от смях. Това ли искахте – да не променяте Хитлер, а просто да го свържете със съвременния свят?
–    Да не променям Хитлер беше мое основно правило.

Нямахте ли угризения на съвестта да опишете идеологията на Хитлер? Не се ли страхувахте, че част от читателите могат да я вземат за “чиста монета”?
–    Угризения на съвестта? Не, всеки документален център описва идеологията на Хитлер. Разликата е, че в “Той се завърна” няма моралистично вдигнат показалец, освен ако читателят сам не го направи.
Що се отнася до “чистата монета”, явно говорите за възможността читателят да обърка мнението на Хитлер с моето. Мога да кажа от журналистическия ми опит: ако искаш да предотвратиш това, не започвай да пишеш.

Какво би казал Хитлер, ако можеше да прочете книгата Ви?
–    Би казал: “Наистина не разбирам какво смешно има тук”.

Работите ли върху нова книга?
–    Да, но там отново ще съм “автор в сянка”.

Имате ли любим писател, коя е любимата Ви книга и какво четете в момента?
–    Любим писател – Джон Ъпдайк. Любима книга – “Watchmen” на Алън Мур и Дейв Гибънс. В момента чета “Моята война” на Ерих Кубис.

Свързани заглавия
Роман за събудилия се Хитлер стана бестселър в Германия

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …