Начало / Свят / Чиклит книгите са вредни за самочувствието на жените

Чиклит книгите са вредни за самочувствието на жените

Книгите от т.нар. категория чиклит, са вредни за самочувствието на жените, съобщи британският „Индипендънт”. Според проучване на американския университет „Virginia Tech”, четенето на такива книги изгражда стереотипи за жените и кара читателките да се тревожат много повече за външния си вид и теглото си.

159 студентки са били накарани да прочетат пасажи от 2 отделни книги в този жанр. В произведенията става въпрос за жени с еднакъв ръст, но различно тегло. От доклада на изследователите става ясно, че участничките са се почувствали много по-неуверени в собствената си привлекателност, след като са прочели за по-слаб персонаж. Това доказва, че тези книги оказват своето влияние.

Резултатите от проучването показват, че самочувствието на жените, а и не само, поема удари през последните години. През миналата година, запитване, финансирано от парламента в Обединеното кралство, показа, че момиченцата на 5 години се тревожат затова как изглеждат. Освен това 50% от британците, мъже и жени, не харесват и не приемат външния си вид.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Sally-Rooney-Nicht-in-Israel

Сали Руни забрани да превеждат книгите й на иврит

Авторката на „Нормални хора” подкрепя палестинската кауза Новата книга на Руни изглежда няма да се …