Начало / България / България е първа по неграмотност в Европейския съюз

България е първа по неграмотност в Европейския съюз

България е първа по неграмотност в Европейския съюз – 41% от учениците са напълно неграмотни, сочи проучване на Евростат. Това съобщи Янка Такева , председател на Синдиката на българските учители, цитирана от novinar.bg. Освен това страната ни е едва на 53 място, далеч зад Киргизстан, Тонга, Тринидад и Тобаго, по грамотност за 2012 г.

Почти половината деца у нас говорят и разбират трудно български. За 43% от тях до 11 години той не е майчин.Такева уточнява, че за първи път в статистиката са включени и децата от детските градини.

В същото време процентът расте, когато става дума само за учениците, сочи класация на Центъра за демографски политика (ЦДП). Според тревожните данни, изпратени до новия министър на образованието акад. Стефан Воденичаров, повече от половината от тях са от малцинствата и трудно се справят с официалния език в страната.

През 2010 г. образователния министър Сергей Игнатов заяви, че за почти 48% от децата българския не е майчин. Тази тенденция се запазва и дори се увеличава, за да стигне сегашните нива над 50%, уточни проф. Петър Иванов от ЦДП.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9780593153895

Класация „Ню Йорк Таймс“ (7 август – 15 август)

Престижната американска класация минава под знака на изобразителното изкуство и алтернативната музика. Струва си да …