Начало / Свят / Ерик Шмид критикува Китай за киберпрестъпността в „Новата дигитална епоха“

Ерик Шмид критикува Китай за киберпрестъпността в „Новата дигитална епоха“

Изпълнителният председател на „Гугъл” Ерик Шмид пише книга озаглавена „Новата дигитална епоха“, съобщи kaldata.com. Изданието „Corporate Intelligence” се е сдобило с част от книгата, която ще бъде пусната на пазара през април. Те твърдят, че Шмид си е позволил да бъде изключително директен дори по теми като китайската политика. Той и съавторът му Джаред Коен смятат, че ефективната киберпрестъпност в Китай ще им даде огромно икономическо и политическо преимущество.

Според авторите, тази ситуация ще постави Съединените щати в по-неизгодна позиция, тъй като американските компании, за разлика от китайските, няма да си позволят корпоративен шпионаж, не само, защото законите там са по-строги, но и защото подобни мерки са против идеята им за „честна игра“. Коен и Шмидт не щадят и самите Щати. В книгата те посочват поне две техни провинения: вируса Stuxnet и факта, че изнасят софтуер и технологии за наблюдение в страни попаднали в черния списък на потъпкващите човешките права.

В същото време след серията от електронни атаки срещу американски медии САЩ са все по-притеснени от действията на китайските хакери, които, според експерти, е много вероятно да са свързани с правителството в Пекин, съобщава БГНЕС, цитирайки АФП. Пиратските действия бяха проследени до китайски сървъри, свързани с предишни прониквания в мрежи на американски институции.

Експерти настояват Вашингтон да окаже натиск върху Пекин да обуздае дигиталните си воини. Други специалисти в областта на киберсигурността уточняват, че е много трудно да се твърди със сигурност, че тези хакерски атаки са извършени по заповед на китайското правителство. През изминалата седмица „Ню Йорк таймс” и „Уолстрийт джърнъл” съобщиха за пробиви в компютърните си мрежи и допуснаха, че те са опит от страна на китайското правителство да шпионира медиите, действащи в Китай. В петък и „Туитър” предаде, че е станал обект на професионална кибератака. Без да уточнява откъде е дошла, сайтът я сравни с тези срещу другите американски медии. В събота „Вашингтон пост” разкри, че през 2011 г. е бил обект на проникване и подозира китайците.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1.SILVI 1 MONUMENT VALLEY

Силвана Грънчарова: Дишам, значи живея!

58 упражнения от една тънка книжка могат да ни променят завинаги Те са част от …