Начало / Свят / Ватикана: Агджа отново лъже

Ватикана: Агджа отново лъже

Твърдението на  Мехмет Али Агджа – авторът на опита за убийство срещу папа Йоан-Павел II през май 1981 г., че аятолах Хомейни лично му наредил да убие главата на римокатолическата църква, е „нова лъжа“, заяви говорителят на Светия престол, цитиран от БГНЕС. В дълго комюнике, публикувано на сайта на Радио Ватикана, отец Федерико Ломбарди отговаря с ироничен тон. То е озаглавено „Новата истина или по-скоро новите лъжи на Агджа“, известен с противоречивите си изявления и крехкото си психическо здраве.

Турският терорист, който непрекъснато променяше версията си за това кой му е наредил да убие светия отец, пише за иранската връзка в новата си книга „Те ми обещаха рай“. Тя излезе вчера в Италия. В нея Агджа описва как е бил трениран от силите на Хомейни в Иран след бягството си от турски затвор. Аятолахът лично му е заповядал да убие папа Йоан Павел ІІ в името на Бог.

В така наречената си изповед, озаглавена „Те ми обещаха рай. Животът ми и истината за атентата срещу папата“, Али Агджа твърди, че предава дословно разговора си с Йоан-Павел II, който му даде прошката си в килията на римския затвор Ребибиа на 27 декември 1983 г. Агджа пише, че признал на полския папа, че иранците били поръчителите на атентата. Тогава Йоан-Павел II поискал от него да промени вярата си и го уверил: „Прощавам както на теб, така и на тях“.

Отец Ломбарди опроверга тази версия, след като разговарял с кардинал Станислав Живиш, бивш частен секретар на Карол Войтила, който се намирал в килията, когато се състоял разговорът. „Той отрича напълно да са говорили за поръчители и за аятолах Хомейни, както и че папата е накарал извършителя на атентата да се покръсти в християнската религия“. Той отрекъл също така полският папа да е писал след това на Агджа с нова покана да се покръсти, както и че кардинал Йозеф Рацингер, бъдещ папа Бенедикт XVI, му е изпращал писма. „Отговорът беше много ясен – той наистина е получавал писма от Агджа, но никога не им е отговарял“.

Свързани заглавия
Али Агджа в новата си книга: Аятолах Хомейни ми нареди да убия папа Йоан Павел ІІ

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

tokyo-haruki-murakami-library-to-open-at-waseda-university-in-2021-219581

Библиотека на Харуки Мураками отваря врати в Токио

Вече се приемат резервации онлайн Библиотеката намира подслон в Университета Васеда, като официалното ѝ название …