Начало / Свят / Ватикана: Агджа отново лъже

Ватикана: Агджа отново лъже

Твърдението на  Мехмет Али Агджа – авторът на опита за убийство срещу папа Йоан-Павел II през май 1981 г., че аятолах Хомейни лично му наредил да убие главата на римокатолическата църква, е „нова лъжа“, заяви говорителят на Светия престол, цитиран от БГНЕС. В дълго комюнике, публикувано на сайта на Радио Ватикана, отец Федерико Ломбарди отговаря с ироничен тон. То е озаглавено „Новата истина или по-скоро новите лъжи на Агджа“, известен с противоречивите си изявления и крехкото си психическо здраве.

Турският терорист, който непрекъснато променяше версията си за това кой му е наредил да убие светия отец, пише за иранската връзка в новата си книга „Те ми обещаха рай“. Тя излезе вчера в Италия. В нея Агджа описва как е бил трениран от силите на Хомейни в Иран след бягството си от турски затвор. Аятолахът лично му е заповядал да убие папа Йоан Павел ІІ в името на Бог.

В така наречената си изповед, озаглавена „Те ми обещаха рай. Животът ми и истината за атентата срещу папата“, Али Агджа твърди, че предава дословно разговора си с Йоан-Павел II, който му даде прошката си в килията на римския затвор Ребибиа на 27 декември 1983 г. Агджа пише, че признал на полския папа, че иранците били поръчителите на атентата. Тогава Йоан-Павел II поискал от него да промени вярата си и го уверил: „Прощавам както на теб, така и на тях“.

Отец Ломбарди опроверга тази версия, след като разговарял с кардинал Станислав Живиш, бивш частен секретар на Карол Войтила, който се намирал в килията, когато се състоял разговорът. „Той отрича напълно да са говорили за поръчители и за аятолах Хомейни, както и че папата е накарал извършителя на атентата да се покръсти в християнската религия“. Той отрекъл също така полският папа да е писал след това на Агджа с нова покана да се покръсти, както и че кардинал Йозеф Рацингер, бъдещ папа Бенедикт XVI, му е изпращал писма. „Отговорът беше много ясен – той наистина е получавал писма от Агджа, но никога не им е отговарял“.

Свързани заглавия
Али Агджа в новата си книга: Аятолах Хомейни ми нареди да убия папа Йоан Павел ІІ

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …