Начало / Автори / Другият Джордж Оруел

Другият Джордж Оруел

Племенниците на писателя разказват за него пред английския „Телеграф”

 

Доминик Кавендиш от британското издание „Телеграф” е разговарял с племенниците на Джордж Оруел – Хенри Дакин, Джейн Морган и Луси Бестли. Те дискутират личността Ерик Блеър (както де факто е истинското име на писателя). „Причината, заради която се съгласихме на този разговор, е, че хората го превръщат в мит. Забравят, че той е бил просто обикновен човек”, казва Морган.

Ерик Артър Блеър, известен под псевдонима Джордж Оруел, е британски писател, журналист и поет, роден през 1903 г. Той е една от най-ключовите фигури за литературата през ХХ век. Интересен факт е, че той е роден в Мотихари, Индия, когато тя още е част от Британската империя. Най известните му творби са „Фермата на животните” и „1984”. Умира през 1950 г.

Известен е фактът, че Оруел е живял самотно на остров Джура, близо до Шотландия, последните няколко години от своя живот. Но никой не знае, че веднъж Дакин, Бестли и осиновеният син на автора – Ричард, са били с него на разходка с лодка. Лодката им се преобръща и те едва не се удавят. Спасяват ги рибари. Когато стигат брега, писателят настоява, че те са добре и могат да вървят до дома без да имат нужда от помощ (пътят е над 3 мили).

Дакин и сестрите му описват писателя като човек с изключително чувство за хумор, който непрестанно се е смеел. „Дори понякога сам си намираше поводи да се смее за нещо, когато нищо не се е случило”, казва Морган.

Друга неизвестна случка е как по време на една Коледа Джордж Оруел прекарва цялата вечер в четене на френска поезия.
Доминик Кавендиш смята, че подобни истории от първа ръка помагат за добиването на представа за писателя като човек. Нещо, което е важно за пълноценното разбиране на неговите творби.

Миналия месец беше основана организацията „Общество „Джордж Оруел”. Целта й е да обедини почитателите на големия писател и да хвърли повече светлина върху неговия кратък, но пълноценен живот. От 9 до 18 септември организацията ще направи реалност фестивала „Джордж Оруел” в Хертфорддшър, Великобритания.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …