Начало / Свят / За първи път писател, роден в Бесарабия, ще бъде номиниран за Нобелова награда

За първи път писател, роден в Бесарабия, ще бъде номиниран за Нобелова награда

За първи път писател, роден в Бесарабия, ще бъде предложен за Нобелова награда за литература. Съветът на Съюза на писателите в Молдова реши, че най-подходяща за наградата е кандидатурата на Паул Гома, съобщи „Фокус“, позовавайки се на в. „Панорама”.

Планира се до 31 януари документите на писателя да бъдат изпратени в Шведската академия.

Паул Гома е роден на 2 октомври 1935 година в бесарабското село Мана. Преди 1989 г. е изявен противник на комунистическия режим, като дори е бил преследван от властите в Румъния. Става политически беглец във Франция, където живее и днес. През последните 10-12 години Гома пише за Втората световна война, Холокост в Румъния и евреите. Критикуван е за антисемитизъм.
Дебютира на литературната сцена през 1966 г., когато за първи път е публикуван негов разказ. През 1968 г. излиза първата му колекция разкази – „The Room Next Door”. През 70-те години романите му биват разпространявани и в Западна Германия. Сред тях „Gherla”, „Bonifacia”, „My Childhood at the Gate of Unrest”, „The Dogs of Death”. След революциите през 1989 г. творчеството му става достъпно и в родината му.

Негови статии и есета през 2005 г. провокират недоволство и обвинения в антисемитизъм. Самият Гома ги отрича, като се аргументира с факта, че съпругата му е от еврейски произход.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …