Начало / България / БАН издава сборник със стенописите на 46 църкви от ХVІІ век

БАН издава сборник със стенописите на 46 църкви от ХVІІ век

Институтът за изследване на изкуствата на БАН е подготвил издаването на сборник „Корпус на стенописите от ХVІІ век в България”. Книгата е уникална, защото събира на едно място документация за състоянието, съдържанието, особеностите, библиографията, историческите факти за 46 църкви, които съдържат стенописи от XVII век, каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Бисерка Пенкова – редактор на изданието.

През XVII век е най-активното строителство на православни храмове от периода на турското владичество, каза доц. Пенкова.Уникалността на изданието се състои в това, че е събрана словесна и графична документация, като включва и планове на църквите – там, където има, и графични схеми на разпределението на стенописите върху стените, както и богат снимков материал.

За някои църкви е писано в различни книги, монографии или частични проблеми и статии, но не и за толкова много паметници заедно, посочи доц. Пенкова. Гаранция за голямото значение на изданието е и високата научна квалификация на деветимата автори – член-кореспондентът на БАН проф. Елка Бакалова, Георги Геров,  Иванка Гергова, Александър Куюмджиев, Маргарита Куюмджиева,  Юлиана Бойчева.Цвета Кунева, Иван Ванев.
„Трябваше всичко да се дигитализира, да се заснеме на ново и в хода на тази актуализация се добавиха още 25 църкви. Така че това е труд колкото на тези, които го започнаха, толкова и тези, които го завършиха, по този начин той е символ на приемствеността на поколенията учение в областта на историята на изкуството”, каза доц. Пенкова.

„Освен тези автори, още много хора са съдействали. Само човек, който е вътре в спецификата на работата, може да оцени колко е сложно. Всичките надписи в църквите са или на старобългарски или на гръцки, а на някои места смесени, затова беше важна ролята на двамата колеги, които консултираха тези надписи – Христо Андреев и Емануел Мутафов. Много други колеги и приятели помагаха за събиране на информацията и за достъпа до църквите. Това са 46 различни църкви, някои от тях са труднодостъпни, много от тях са в окаяно състояние, каза доц. Пенкова. Смисълът на изданието е и, че утре може да се окаже, че то е основното или единствено свидетелство за това, че са съществували такива стенописи и такава църква. Това има важното значение за опазването и предаването на нашето наследство”, заяви още доц. Бисерка Пенкова.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …