Начало / Критика / „Майки срещу насилието”: Вместо книги – гюбеци в Студентския дом

„Майки срещу насилието”: Вместо книги – гюбеци в Студентския дом

Със съдействието на анонимни чиновници от Министерство на образованието, младежта и науката уникалното културно средище на пл. „Народно събрание“ до възстановения паметник на Цар Освободител се превръща в Мека на поп-фолка, констатират с тревога от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“, съобщи БГНЕС.

През далечната 1933 г. на най-знаковия площад в столицата – непосредствено срещу българския парламент и на броени метри от централната сграда на Българската академия на науките, отваря врати Студентският дом – културна институция с неоспорим принос и заслуги в духовното развитие на страната ни през всички тези изминали десетилетия. Логично би било да се очаква 80-годишнината на тази уважавана институция да бъде един от безспорните акценти в културния календар на столичния град през 2013 г., но уви, през последните месеци Студентският дом е известен в публичното пространство не с арт изяви на театрални формации, спектакли на танцови трупи и с премиери на нови книги, а основно и най-вече с шумно рекламираните и лансирани силиконови поп-фолк певици, които гастролират кажи-речи всяка нощ в луксозната чалготека „Ревю“ в Националния студентски дом на пл. „Народно събрание“ 10, отбелязват от Сдружението на майките.

Абсурдът е пълен – сакралната сграда на Студентския дом, който е строен навремето със солидарните усилия на всички студенти, на университетски преподаватели и на най-родолюбивите кръгове от българското общество, за да се осъществи една дългогодишна идея – българското студентство да има свой дом, днес се е трансформирала в предпочитано и любимо място за изява на разсъблечени чалга изпълнителки, амплоато, на които са кючеците и ориенталски „хитове“ с изключително пошли и вулгарни текстове, констатират от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“. Майките припомнят, че по статут Националният студентски дом е юридическо лице към Министерство на образованието, младежта и науката, като в Постановление № 65 на МС в сила от 13 март 2010 г. изрично е формулирано, че той организира и подпомага дейности на студентите в областта на изкуството, културата, образованието и науката. Никъде обаче във въпросното Постановление на МС не е вписано, че Студентският дом има за цел да подкрепя и лансира чалга културата, както и циничните чалга ценности, подчертават от Сдружението на майките. Тъкмо по тази причина от родителската организация очакват навременна и решителна намеса от просветния министър Сергей Игнатов, който трябва да разпореди на своите чиновници незабавно да бъде прекратен наемният договор със стопаните на лъскавата чалготека „Ревю“ в Националния студентски дом на пъпа на София – на пл. „Народно събрание“10.
Кощунствено и повече от скандално е да се въртят гюбеци и да се лее твърд алкохол до ранни зори в сградата на Студентския дом, чалгата влиза в драстичен разрез с неговия статут и правилник, категорични са майките, които настояват поп-фолк клубът зад реновирания паметник на Цар Освободител час по-скоро да бъде закрит. От Гражданското сдружение предлагат освободените от чалготеката помещения в Студентския дом да бъдат предоставени или за пиано бар, или за стилно арт кафе, като спокойно може да се мисли за разкриването в тези пространства и на модерен Център за изкуства, в това число и за арт пърформанси, който ще даде шанс за изява на млади, търсещи творци с оригинално мислене и свежи идеи.
Длъжни сме да отбележим през 2013 г., юбилеят на Националния студентски дом по подобаващ начин, като европейци, с интересни и престижни културни инициативи, но не и с агресивна турбо чалга и въртене на гюбеци сред алкохолни изпарения, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието. Майките се надяват, че ще бъдат подкрепени в тази своя благородна инициатива както от институциите, така и от цялата културна общественост.
„Длъжни сме да върнем Студентския дом на българските студенти – той е строен за тях, за да развиват своите културни заложби, за да има къде да представят и своите творчески постижения. Чалга кръчмите, кючеците и силиконът обаче нямат място в това уникално културно средище с богата история, намиращо се в сърцето на София!“, подчертават от Сдружението.

Вицепремиерът Симеон Дянков, който е принципал на НДК, е редно да внуши на новото ръководство на Националния дворец на културата, че занапред зала 1 на НДК не бива да се отдава под наем за грандиозни и пошли чалга концерти, предлагат майките и напомнят, че НДК е строен именно за дворец на културата, за да развива най-вече конгресен туризъм, а не като средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци, заявяват от сдружението. От родителската организация ще настояват и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков да разпореди незабавно прекратяване на наемните договори със собствениците на чалготеките в Зимния дворец в Студентски град, функциониращи там и днес в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта. Повече от скандално и абсурдно е да позволяваме националната спортна база и модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират в поп-фолк клубове и кръчми, заявяват от сдружението.

Крайно време е да бъде затворен и гигантският чалга клуб в подземните пространства на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“6 – абсурдно и обществено неприемливо е точно тази творческа организация, която трябва да подпомага развитието на българското изкуство и да запознава младите поколения с високохудожествени образци на живописта и пластичните изкуства, на практика да съдейства за опростачване на нацията, залагайки на люта ориенталска чалга, убедени са в Сдружението на майките.

Фото: studenthouse.bg

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …