Начало / Свят / Агент на ЦРУ е осъден за издаване на колега. Искал да си рекламира книгата

Агент на ЦРУ е осъден за издаване на колега. Искал да си рекламира книгата

Бивш служител на ЦРУ беше осъден на 2,5 г. затвор за това, че е издал името на агент, съобщи БГНЕС, като цитира „Вашингтон пост“.  Според обвинението мотивът за действията му е бил да си изгради образа на спец по борбата с тероризма, за да може да спечели работа като консултант и да рекламира своя книга по въпроса.

Джон Кириаку от Арлингтън  е работил в ЦРУ от 1990 до 2004 г. и е участвал в разработката по залавянето на Абу Зубайда. През 2007 г. той описва в детайли в интервю за Ей Би Си как терористът от Ал Каида е бил „давен“ при разпити. Кириаку е дал на журналист името на агент на ЦРУ, който е разпитвал с т. нар. давене (лицето на разпитвания се завива с кърпа, върху него се излива вода и се предизвиква усещане за удавяне) на члена на Ал Каида Заин ал-Абидин Мухамед Хусеин, по-известен като Абу Зубайда. Сцената е показана детайлно във филма „Враг номер едно” („Zero Dark Thirty”) на Катрин Бигълоу, който сега е номиниран за „Оскар”.

По време на процеса Кириаку се опитал да представи себе си като човек с будна съвест, който информира обществеността за непозволени техники при разпит на затворници, но съдия Леони Бринкема е отхвърлила тезата му. Според прокуратурата това е само върхът на айсберга, тъй като при проверка на електронната поща на Кириаку е доказано, че той е дал на представители на медиите информация за десетки агенти на ЦРУ.

Бившият агент е първият обвинен и осъден за нарушаване на действащия от 27 години Закон за защита на самоличността на разузнавачите. Делото срещу него е само част от кампанията на администрацията на Барак Обама против изтичането на информация от системата за национална сигурност.

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …