Начало / Свят / Изложба „Поетите ходят по острието на бръснача“, посветена на Висоцки

Изложба „Поетите ходят по острието на бръснача“, посветена на Висоцки

На днешния ден починалият на 42 г. Владимир Висоцки щеше да навърши 75. По този повод в музея за политическа история в Санкт Петербург се открива изложба „Поетите ходят по острието на бръснача“, посветена на на великия поет, актьор и певец, съобщи novostiliteratury.ru.

Експозицията включва малък брой, но уникални предмети. Сред тях са „Самиздат“ и „Тамиздат“ на стихотворенията му, „Магнитиздат“ на песните му,  сценарият на филма „Интервенция“, в който Висоцки играе главната роля, негова снимка от 1968 г. с автограф, съветски вестници със статии, критикуващи поета и др.
В рамките на турнето на театър „Таганка“ пък ще се състои концерт „ВВС“ (Висоцки Владимир Семьонович), в който живото изпълнение ще бъде преплетено със записи на Висоцки. Владимир Висоцки е автор на стихотворения, стотици песни и поема за деца. Пробвал се е като прозаик и драматург. Като актьор най-известна е ролята му на Хамлет в театър „Таганка“.

Вечер, посветена на поета, организират и почитателите му в Русе. Тя ще се състои в ресторант „Екатеринодар“ на ул. „Асен Златаров“ 30 на 26 януари, събота, от 19.00 ч.

Владимир Висоцки е руски поет, певец, театрален и филмов актьор и писател. Той е един от най-известните бардове в Съветския съюз.След като умира, в личния му архив баща му и жена му  -Марина Влади, намират 800 песни и 1100 стихотворения. Изиграл е 30 филмови роли, включително Хамлет, изнасял е концерти по цяла Русия и на много места по света (включително и в България). След смъртта му в СССР е създаден фонд за опазване съхраняване на творчеството му. Въпреки че съветското правителство го признава като актьор, неговите песни остават официално непризнати. Много от тях засягат забранени по това време в СССР теми.
Висоцки умира, когато в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на вестник „Вечерна Москва“, и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като „Гласът на Америка“, свирят негови песни, а пред театър „Таганка“, където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.
След смъртта му други руски бардове като Булат Окуджава и Юрий Визбор пишат песни за него. Марина Влади написва книга за него. Има и астероид, който е кръстен на Владимир Висоцки. През 1986 година посмъртно му бива дадено званието заслужил артист, а през 1987 година излизат игрален и документален филм за него.

Книги от Висоцки тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …