Начало / Свят / Руснак и китаец сред номинираните за „Man Booker International Prize”

Руснак и китаец сред номинираните за „Man Booker International Prize”

Номинираните за престижната награда „Man Booker International Prize” бяха обявени, съобщи thebookseller.com. Престижният приз се дава за художествена проза, като се гледа цялостното творчество на авторите, а не конкретна книга. Сред тазгодишните претенденти са руският писател Владимир Сорокин и китаецът Ян Лианке. Книгите и на двамата автори са забранени в страните им.

Останалите номинирани са У. Р. Анантамути (Индия), Аарон Апелфелд (Израел), Лидия Дейвис (САЩ), Интизар Хюсеин (Пакистан), Мари НДайе (Франция), Джосип Новакович (Канада), Мерилин Робинсън (САЩ), Питър Стам (Швейцария). Победителят ще бъде обявен на 22 май в лондонския музей „Victoria and Albert Museum”. Той ще получи 60 000 паунда.

„Man Booker International Prize”  празнува юбилей тази година. Това е петото му издание, като напомняме, че призът се дава през една година. Досегашните победители са – Исмаил Кадаре, Чинуа Ачебе, Алис Мънро и Филип Рот. През 2011 г. избирането на Филип Рот беше съпроводено с бурен протест от Кармен Калил, член на журито. Тогава тя, отказвайки се от ролята на жури, заяви че „не смята Рот за писател” и че „през последните 20 години никой не го е чел”.

Книги от Владимир Сорокин тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …