Начало / Свят / Биография на Бенджами Бритън излиза през февруари

Биография на Бенджами Бритън излиза през февруари

Биография на великия композитор Бенджамин Бритън ще излезе на 7 февруари, съобщи британският „Телеграф”. Творбата, дело на биографа и преподавател Пол Килдеа, е озаглавена „Benjamin Britten: A Life in the Twentieth Century”. Тя се издава от „Allen Lane” и е 688 страници. Смята се, че това ще бъде най-подробната биография на Бритън, публикувана досега.

Бенджамин Бритън е роден през 1913 г. Той е смятан за най-великия английски композитор от Хенри Пърсел (1659-1695)насам. Именно Пърсел е човекът, вдъхновил Бритън. Сред вечните му произведения са „Peter Grimes” (1945 г.), „Billy Budd” (1951 г.) и „The Turn of the Screw” (1954 г.). Фактът, че е бил убеден пацифист, е една от причините композиторът да е бил недолюбван от властите. Освен това е бил и хомосексуалист, които допълнително усложнява положението.

Бритън умира от сърдечна недостатъчност през 1976 г., на 63-годишна възраст. До неговия гроб е положен този на сър Питър Пеарс, неговият любовник.

Килдеа се опитва да обясни в творбата каква е била мотивацията на Бритън и каква е ролята на музиката в неговия живот. Как се е движил креативният процес в ума му е една от водещите теми. Килдеа е написал още две книги за Бритън – „Selling Britten” (2002 г.) и „Britten on Music” (2003 г.).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

17BAILEYROTH-facebookJumbo

Биографията на Филип Рот излиза отново след сексуален скандал

Нов издател пое риска да предложи книгата „Филип Рот”, както се казва простичко биографията, излезе …