Начало / Автори / Джой Адамсън – повелителката на лъвовете

Джой Адамсън – повелителката на лъвовете

„Лъвицата Елза”, „Кралицата на Шаба”, „Зовът на Пипа”, „Петнистият сфинкс” – това са книги, излизали на български от Джой Адамсън. В години преди 10 ноември 1989 г. публикуването на книга с името на Адамсън на корицата предизвикаше огромни опашки в книжарниците в цялата страна. Днес името на една от най-забележителните жени на XX век е забравено и тотално неизвестно за новите поколения. Историята на лъвицата Елза разказана в „Born Free”, постепенно избледнява, но тя остава базисна за всички, които обичат дивата природа и автентичността на Африка.

На 20 януари 1910 г. в Австро-Унгария е родена Фредерике-Виктория Геснер. Естествоизпитател, еколог и пионер в движението за опазване на околната среда, автор на книги, станали безспорни бестселъри. Още отрано проявява всестранни заложби в областта на изкуството- занимава се със скулптура, живопис и музика. Учи медицина, но прекъсва. Има три брака, като любовта открива в лицето на третия си съпруг Джордж Адамсън, надзирател по дивеча в Кения. Там и съграждат своя дом и прекарват живота си. Името и Джой обаче и дава вторият й съпруг Питър Бели.

Книгите й са превеждани на множество езици и оглавяват класациите в годините на издаването си. А приходите от тях постъпват в специален фонд учреден от нея : „The Elsa wild animal appeal“ , който по късно е преименуван в „Elsa conservation trust“, а в момента ролята му е подета от „Born Free Foundation“. По книгата „Born free“ са правени няколко филма, като в първия самите Джой и Джордж помагат на снимачния екип и установяват добро приятелство с актьорите изпълняващи техните роли. След снимките Джордж Адамсън успява да издейства част от лъвовете да бъдат върнати на свобода, точно като Елза чиято роля са играли. По това време Джой вече се е заела да продължи опита им, този път с женският гепард Пипа. Освен като писател Джой получава признание и като художник, част от картините й на местното население са изложени в музея в Найроби, Кения.

През януари 1980 г. тялото на Джой Адамсън е намерено край лагера Шеба (Кения), в който живее и работи. И досега няма отговор кой е убиецът. Със сигурност не са лъвовете…

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …