Начало / Свят / Обама полага клетва върху две Библии

Обама полага клетва върху две Библии

Американският президент Барак Обама ще се закълне на церемонията по встъпването си в длъжност за втори мандат с ръка върху два екземпляра на Библията – единият, използван преди 150 години за полагането на клетва от Ейбрахъм Линкълн, а другият собственост на афроамериканския активист Мартин Лутър Кинг.

Това съобщи Комитетът за встъпването в длъжност на президента, който уточни, че по традиция първата дама Мишел Обама ще държи двете книги по време на клетвата на съпруга си. Обикновено американският президент се заклева само върху една Библия. Обама използва само тази на Линкълн при встъпването си в длъжност през 2009 г. Но тази година той избрал двата екземпляра, защото и двата „отразяват величието на историята на американската държава“, заяви председателят на комитета Стив Кериган.

Библията на Линкълн била използвана от бившия президент при полагането му на клетва през 1861 г. и в момента се съхранява в Библиотеката на Конгреса на САЩ. Библията на Лутър Кинг е собственост на семейството на активиста за права на чернокожите, което ще я „отстъпи“ на Обама.

Макар че официалната церемония, на която Обама ще положи клетва върху двете Библии, ще се състои утре,21 януари, мандатът му тече от днес. Днес Обама организира частна церемония в Белия дом, на която ще се закълне върху Библия собственост на семейството на съпругата му.

Вицепрезидентът Джо Байдън ще положи клетва върху Библията, която използва и през 2009 г. – екземпляр, притежаван от семейството му от 1893 г. Върху корицата на Библията е изобразен келтски кръст и тя отразява произхода на Байдън от семейство на ирландски емигранти. /БГНЕС

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …