Начало / Свят / Русия и САЩ в спор за еврейски книги

Русия и САЩ в спор за еврейски книги

Русия и САЩ влязоха в конфликт заради стари религиозни еврейски книги, съобщи huffingtonpost.com. Това стана след като американският Окръжен съд отсъди, че Русия трябва да плаща по 50 000 долара глоба на ден, защото задържа материалите, откраднати по време на Руската революция (1917) и по време на Втората световна война.

Сред ръкописите са 12 000 религиозни книги, някои на стотици години, взети по време на Болшевишката революция. Там са и 25 000 написани на ръка религиозни текста, придобити от руснаците от нацистка Германия. В момента книгите се съхраняват в Руската национална библиотека и Руския военен архив.

Глобата беше отсъдена от съдия Ройс Ламбърт, а архивите трябва да се предадат  на еврейското движение в Бруклин „Chabad-Lubavitch”.

Това е стар спор между Русия и САЩ. Руското външно министерство заяви, че това е „абсолютно противозаконно и провокативно решение” и заплаши с остър отговор, ако в САЩ се опитат да си присвояват руска собственост, заради неплащане на глобата.

В Русия смятат, че ръкописите са част от тяхното национално наследство. Споровете за тях датират от десетилетия. Михаил Швидкой, съветник по въпросите на културата на президента Владимир Путин, твърди, че двете страни са се договорили през 90-те години, след като Русия е разрешила творбите да се гледат от широката публика. Швидкой добави, че дори е изградена специална стая, в която да се молят еврейските поклонници, които идват да видят ръкописите.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228217_b

Разрушителната сила на болката

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Свикнали сме да приемаме, че онези, които оцелеят след инцидент, …