Начало / България / Възпоменателна поетична вечер в памет на Малина Томова

Възпоменателна поетична вечер в памет на Малина Томова

Възпоменателна поетична вечер, посветена на Малина Томова (1950-2011) – поетеса, сценарист, преводач и издател, ще се проведе на 21 януари от 18 ч в Полски институт в София, съобщиха организаторите. Входът е свободен.

Посмъртно на Малина Томова ще бъде връчено почетното отличие на министъра на външните работи на Република Полша „BENE MERITO за дейността й по укрепване позициите на Полша на международната арена.

Maлина Tомова –  българска поетеса, журналист, зам.-главен редактор на литературния седмичник „Литературен вестник”, директор на издателство „Стигмати“, преподавател по кинодраматургия в Югозападния университет в Благоевград, вдъхновен строител на духовни мостове между полската и българската култура. Автор на четири стихосбирки, сценарист на игралния филм „Гори, гори, огънче”. Стиховете й са преведени на английски, испански, руски и унгарски език.

По инициатива на Малина Томова през 1991 г. започва да излиза престижниото седмично литературно издание „Литературен вестник”, единственото българско независимо издание, посветено на българската литература и култура и на културата и литературата на Централна и Югоизточна Европа. От началото на своето съществуване, благодарение на инициативата и ангажираността на Малина Томова, вестникът редовно помества статии, посветени на най-новите тенденции в полската литература и култура, представя полски автори и творчеството им, в т.ч. Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Oлга Токарчук, Ришард Криницки и Ева Липска, подготвя специални издания, изцяло посветени на явления в полската литература и полски автори.
Mалина Toмова с огромна енергия и всеотдайност работи за разпространението на полската литература и култура в България, приобщавайки младите поколения поети към търсенията на полските творци, и си спечели признанието и уважението на Полския институт в София.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …