Начало / Свят / Гей поет с латиноамерикански корени ще рецитира на инагурацията на Барак Обама

Гей поет с латиноамерикански корени ще рецитира на инагурацията на Барак Обама

Поетът Ричард Бланко беше избран да рецитира поема на встъпителната президентска реч на Барак Обама, съобщи „Гардиън”. Инагурацията ще се проведе на 21 януари.  44-годишният Бланко влиза в историята, защото става най-младият, който ще вземе участие в традицията, но освен това и единственият с латино корени и хомосексуална ориентация.

Президентът Барак Обама, за когото това ще бъде втора встъпителна реч, заяви, че „за него е чест”, че именно Бланко ще напише и рецитира поема на събитието.
Той допълни: „Със своя принос в сферата на поезията и изкуствата вече е отворил вратата за поколения автори в бъдеще. Творчеството на Ричард ще се впише идеално във встъпителната реч, която ще демонстрира силата на американския народ и разнообразието на нашата нация”.

Самият Бланко е роден в Испания, в семейство на осъдени на изгнание кубинци. Скоро след неговото раждане, родителите му заминават за САЩ, като първо живеят в Ню Йорк, а след това в Маями. Неговото творчество, сред което са колекциите „City of a Hundred Fires” и „Looking for the Gulf Motel” се фокусира върху американската култура, силата на семейната любов и какво е да бъдеш американец с кубински корени и хомосексуалист.
Поетът твърди за своя произход, че е „направен в Куба, сглобен в Испания и внесен в САЩ”. Относно избора му за поет на събитието, той твърди че „изживява американската мечта в пълна степен”.

Фото: willywaldo.tumblr.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …