Начало / Свят / Гей поет с латиноамерикански корени ще рецитира на инагурацията на Барак Обама

Гей поет с латиноамерикански корени ще рецитира на инагурацията на Барак Обама

Поетът Ричард Бланко беше избран да рецитира поема на встъпителната президентска реч на Барак Обама, съобщи „Гардиън”. Инагурацията ще се проведе на 21 януари.  44-годишният Бланко влиза в историята, защото става най-младият, който ще вземе участие в традицията, но освен това и единственият с латино корени и хомосексуална ориентация.

Президентът Барак Обама, за когото това ще бъде втора встъпителна реч, заяви, че „за него е чест”, че именно Бланко ще напише и рецитира поема на събитието.
Той допълни: „Със своя принос в сферата на поезията и изкуствата вече е отворил вратата за поколения автори в бъдеще. Творчеството на Ричард ще се впише идеално във встъпителната реч, която ще демонстрира силата на американския народ и разнообразието на нашата нация”.

Самият Бланко е роден в Испания, в семейство на осъдени на изгнание кубинци. Скоро след неговото раждане, родителите му заминават за САЩ, като първо живеят в Ню Йорк, а след това в Маями. Неговото творчество, сред което са колекциите „City of a Hundred Fires” и „Looking for the Gulf Motel” се фокусира върху американската култура, силата на семейната любов и какво е да бъдеш американец с кубински корени и хомосексуалист.
Поетът твърди за своя произход, че е „направен в Куба, сглобен в Испания и внесен в САЩ”. Относно избора му за поет на събитието, той твърди че „изживява американската мечта в пълна степен”.

Фото: willywaldo.tumblr.com

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …