Начало / Свят / Книгите на Сталин и Ленин вече са достъпни в Турция

Книгите на Сталин и Ленин вече са достъпни в Турция

Като се започне от „Манифеста на комунистическата партия“ на Маркс и Енгелс и се стигне до творбите на поета Назъм Хикмет, хиляди произведения, забранявани през последните десетилетия, от вчера са разрешени в Турция по силата на реформа, превърнала в нищожна тяхната забрана, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Турският парламент прие в началото на юли закон, според който всички съдебни или административни решения, взети преди 2012 г. като „конфискация, забрана или пречки за продажбата и разпространението на печатни публикации се обявяват за нищожни“, ако не са потвърдени от съд в срок от шест месеца.
Срокът изтече в събота и не бе обявено никакво съдебно решение за подновяване на забраните, заяви за АФП председателят на Съюза на издателите в Турция Метин Джелал Зейниоглу.

Прокурорът на републиката Кюршат Кайрал обяви през декември, че няма да поднови нито една от произнесените забрани и така върна свободата на 453 книги и на 645 периодични издания в района на своята юрисдикция Анкара, отбелязва АФП.

С отпадането на забраните са реабилитирани много комунистически автори като Йосиф Сталин и неговата „История на болшевишката комунистическа партия на СССР“ и Ленин и „Държавата и революцията“, а също географски атлас, есе върху кюрдския въпрос и доклад за състоянието на правата на човека в Турция.

Извън столицата реформата ще засегне близо 23 000 публикации, но точна сметна не може да се направи, тъй като забраните не са издавани централизирано.
Реформата обаче е символична. Например пълните съчинения на Назъм Хикмет, починал в Москва през 1963 г., са от години на лавиците на всички книжарници. По тази причина мнозина се съмняват, че тя ще доведе до някаква промяна в дълбочина на турската държава в посока свобода на словото и на мисълта.

Скептицизмът се засилва и от равносметката на управлението на Партията на справедливостта и развитието, произлязлата от средите на ислямистите. Самият премиер Реджеп Ердоган остро нападна в края на ноември създателите на телевизионния сериал за султан Сюлейман Великолепни (1494-1566), заявявайки, че сценарият противоречи на историята и на добрите мюсюлмански нрави. Онези, които не ценят ценностите на народа, трябва да получат урок, отсече Ердоган.
Въпреки изразените резерви отмяната на забраните върху книги ще има поне една конкретна последица според турския издател. Много студенти, арестувани по време на демонстрации, продължават да са зад решетките под предлог, че държат забранени книги. Занапред властите вече не ще могат да си служат с този предлог, надява се Зейниоглу

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvo

Салвадор Дали създава шедьоври и за книги

Работата му като илюстратор включва известни произведения Работи дори върху Библията, която излиза в пет …